Inzenden van foto's voor de Euregionale Fotowedstrijd
tot uiterlijk 24 juni 2019 12:00 uur

Het thema van de Euregionale Fotowedstrijd 2019 is: Thuis / Heim(at).

Vrijetijdsfotografen kunnen beelden inzenden die antwoord geven op de vraag: Wat maakt dat we ons ergens ‘thuis’ voelen? ‘Thuis’ is vaak verbonden aan iemands geboortegrond of ‘roots’, de plek waar iemand is opgegroeid. Het kan ook een plek zijn waar iemand graag komt, lange tijd heeft geleefd of altijd naar terug wil keren. Of een plek die iemand heeft gevormd tot de persoon die hij/zij nu is. Fotografen kunnen beelden inzenden over de omgeving/geboortegrond waar iemand is opgegroeid, lokale culturele tradities en gebruiken waar iemand zijn identiteit aan ontleent, familiegebeurtenissen en rituelen of het gezinsleven. Het thema raakt aan subthema’s als geborgenheid, culturele identiteit, gemeenschapszin en familiebanden. 

logoeuregio nldukopieHet thema van de fotowedstrijd is ook gekozen, omdat het raakt aan de actuele, maatschappelijke discussie en beeldvorming over de gevolgen van migratie en het verlangen naar de eigen ‘roots’ en regionale identiteit. De afstand tussen bevolkingsgroepen neemt toe, er is (in de media en in de politiek) veel aandacht voor de ‘confrontatie’ met nieuwe burgers en andere culturen, inburgeringsvraagstukken etc. In discussies daarover lijkt de nadruk veel meer te liggen op de verschillen tussen culturen en bevolkingsgroepen i.p.v. de overeenkomsten en de wijze waarop nieuwe burgers succesvol integreren en een nieuw thuis opbouwen.

Fotowedstrijd
De foto's die worden ingezonden voor de fotowedstrijd moeten in het Duitse Rheinland of Belgisch-cq. Nederlands-Limburg zijn gemaakt.

De wedstrijd staat open voor vrijetijdsfotografen van alle leeftijden. Iedereen die woonachtig is in Rheinland (D) en Belgisch- of Nederlands-Limburg mag deelnemen. Deelname is gratis. Beroepsfotografen zijn uitgesloten van deelname.

Er kunnen individuele (losse) foto's en series worden ingezonden. Per deelnemer mogen maximaal 6 individuele (losse) foto's of 2 series (bestaande uit minimaal 3 en maximaal 6 foto's per serie) met een totaal van maximaal 6 foto's worden ingezonden.

Alle genres zijn toegestaan.

Inzenden van foto's (alleen digitaal)

Foto's inzenden kan in de periode 15 mei t/m 24 juni 2019.
Deelnemers kunnen hun foto's in de betreffende periode uploaden naar de wedstrijdportal http://euregio.dvf-rheinland.de .

Een jury, bestaande uit drie leden afkomstig uit België, Nederland en Duitsland, beoordeling alle inzendingen.
Zij selecteren 60 foto's voor de Euregionale foto-expositie en bepalen de prijswinnaars.

Download hier het wedstrijdreglement.

Prijzen
Fotografen die deelnemen aan de fotowedstrijd kunnen prijzen winnen. Er worden zes prijzen uitgereikt:

Individuele foto's
1ste prijs: € 100, -
2de prijs: € 75, -
3de prijs: € 50, -

Serie
1ste prijs: € 100, -
2de prijs: € 75, -
3de prijs: € 50, -

Foto-expositie
De Euregionale foto expositie is op de volgende drie locaties in de Euregio Maas-Rijn te zien (Let op! Onderstaande expositiedata kunnen nog wijzigen).

Limburgs Museum, Venlo (Nederland)
1 t/m 22 september 2019
( met officiële opening, prijsuitreiking en randprogramma op 1 september 2019 )

Städtisches Museum Schloss Rheydt , Mönchengladbach (Duitsland)
13 oktober t/m 24 november 2019

Gemeenschapscentrum Tentakel, Zonhoven (België)
1 december 2019 t/m januari 2020

Klik hier voor terugblik op euregionale fotowedstrijd 2017 .