Maart is voor mij de maand van de series. In onze club worden de series van de leden besproken die mee gaan doen aan de afdelingswedstrijd 5-met-samenhang. Het is nog een hele dobber om een serie te maken die een duidelijk verhaal vertelt. Zijn vijf landschapsfoto’s, of vijf portretten een serie met samenhang, of moet er iets meer verhaal inzitten, een rode draad die in de vijf foto’s terugkomt? De beoordeling is straks uiteraard aan de jury, maar mijn ervaring is dat de jury veel waarde hecht aan de inhoudelijke kant van series. Dat neemt niet weg dat de laatste jaren ook series bij de onderscheidingen zaten met meer abstracte onderwerpen. Voldoende uitdaging om een sterke serie in te dienen.

Vorig jaar was er veel belangstelling voor het afdelingsmentoraat seriematig werken. We zijn zelfs twee groepen gestart die onder inspirerende begeleiding van Jan Nabuurs stonden. Uiteraard verwachten we dat de resultaten zichtbaar zijn bij de wedstrijd 5-met-samenhang. Dat zou goed uitkomen wat we mogen dit jaar tussen de 9 en 18 nominaties voordragen voor Foto Nationaal. Uiteraard zal de jury de kwaliteitstoetsing doen of de inzendingen voldoende zijn voor een nominatie. 24 maart moeten de inzendingen binnen zijn.

Voor de Euregionale fotowedstrijd hebben we de planning moeten aanpassen. Normaliter vindt de opening en prijsuitreiking eind augustus/begin september plaats in Limburg (NL). Vanwege de beschikbaarheid van tentoonstellingsruimte bij het Limburgs Museum in Venlo hebben we de planning moeten aanpassen. Dat betekent ook dat we de inzendtermijn voor de foto’s naar achteren moeten schuiven, dat wordt nu uiterlijk 29 september (i.p.v. 31 juli). Dat is goed nieuws voor iedereen die nog wat meer tijd nodig heeft. De opening en prijsuitreiking is dit jaar dan begin november in Mönchengladbach. Ik wil ook nog wijzen op de nieuwe bepaling dat de foto’s niet in de Euregio gemaakt hoeven te worden. Jullie mogen dus foto’s van over de hele wereld inzenden over het thema (over)bruggen.

Als laatste een datum die alle Limburgse clubbesturen alvast moeten noteren: donderdag 20 april. We organiseren dan voor de besturen (en/of hun programmacommissies) een avond over talentontwikkeling. Peter van Tuijl zal die avond verzorgen. Binnenkort kunnen de besturen een uitnodiging tegemoet zien.

Frans Grommen
Voorzitter Fotobond Afdeling Limburg