De zaal zat goed vol op 25 januari jl. bij de lezing over compositie en beeldopbouw door Twan Wiermans. We hadden ook wel op veel belangstelling gerekend, want het is zo’n onderwerp waar iedere fotograaf, ongeacht het genre, mee te maken heeft.

Twan had er veel werk van gemaakt en hij liet mooie fotografische voorbeelden zien van de verschillende compositievormen. Ook had hij verbluffende voorbeelden hoe de uitsnede van een foto bepalend is voor de inhoud.  Voor beginnende fotografen leerzaam om alle mogelijkheden behandeld te zien, en voor de gevorderde  fotografen  goed om alles wat betreft compositie en kadrering nog eens systematisch op een rij gezet te krijgen.

Op 13 februari a.s. wederom een interessante lezing, ditmaal door Diana Bokje. Deze lezing organiseren we als Afdeling in het kader van onze tweejaarlijkse Euregionale wedstrijd. Zoals bekend is het thema van deze wedstrijd (over)bruggen. De ervaring leert dat het voor sommige fotografen best lastig is om aan een thematische wedstrijd mee te doen. Lastig om een thema uit te werken en gericht op pad te gaan. Veelal heel anders dan we gewend zijn. Lastig om uit je ‘comfortzone’ te komen, maar daarom erg leerzaam en een volgende stap in de fotografische ontwikkeling.

We hebben voor Diana Bokje gekozen omdat zij goed in staat is om op een enthousiaste manier tips en handvatten aan te reiken voor een thema. Zij zal inspirerende voorbeelden geven van andere fotografen. Daarnaast zal ze verschillende methodes om creativiteit te stimuleren, bespreken. Ook is er ruimte om een aantal methodes uit te proberen en met elkaar te ontdekken welke verschillende invalshoeken bij het thema te vinden zijn.

O ja, dan moeten we ook nog met z’n allen gaan werken aan onze serie voor 5-met-samenhang. Die moet eind maart klaar zijn voor inzending. Kortom genoeg te doen in februari.

 

Frans Grommen

Voorzitter Fotobond Afdeling Limburg