We kregen veel enthousiaste reacties op de lezingen die we tijdens Limburg Foto organiseerden. Het waren dan ook bekende fotografen met een uitstekende reputatie.

Marijn Heuts die op een humoristische manier vele tips gaf om creatief met de beperkingen van de fotografie om te gaan en vele prachtige beelden vertoonde van zijn fotoreizen naar diverse plaatsen op de wereldbol. Een geboren verteller.

Bas Losekoot heeft een bijzondere manier van straatfotografie ontwikkeld. Zijn fotografie is een sociologische studie naar de effecten van overbevolking op mensen. Daarvoor bezocht hij zeven metropolen en de achtste komt eraan. Volgend jaar komt zijn boek uit. Hij gebruikt flitsers bij zijn straatfoto’s om mensen extra te belichten in de menigte. Dat geeft zijn foto’s een bijzonder karakter dat je meteen herkent als je vertrouwd bent met zijn fotografie. Als zijn boek net zo boeiend wordt als zijn verhaal, is het voor iedere straatfotograaf een aanrader.

Ook de foto’s van Ellen Kooi hebben zo’n herkenbaar karakter. Mensen/kinderen in landschappen en op een bijzondere manier uitgelicht. Door haar creativiteit krijgt ze veel opdrachten van modebedrijven maar ook van gemeentelijke overheden. Zo werd het gemeentehuis van Zaanstad voorzien van grote foto’s van haar hand in lichtbakken. Foto’s met een relatie tot verleden en heden van Zaanstad.

Zoals gezegd drie boeiende lezingen en veel positieve reacties. Wel kregen we vragen over het relatief gering aantal toeschouwers. Er waren ongeveer 40 luisteraars, inclusief ons als bestuur en de vrijwilligers van Fotokring Stein die de drankjes verzorgden. We hadden uiteraard stiekem op wat meer belangstelling gehoopt, maar goed 40 blije gezichten is ook veel waard.

Het roept echter de vraag op of er in Limburg voldoende draagvlak is voor lezingen over fotografie. We willen als Afdeling met alle liefde interessante zaken voor onze leden organiseren maar blijkbaar gaat de interesse van het overgrote deel van onze leden niet veel verder dan de eigen club. Graag word ik daarin tegengesproken. Laat het me weten: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Frans Grommen
Voorzitter Fotobond Afdeling Limburg