Met veel aandacht worden de foto’s door de jury in drie categorieën verdeeld. We hebben een stapel prachtige foto’s binnen gekregen voor Limburg 2016. Een mooie maar lastige opgave voor de jury om daar een tentoonstelling van een kleine honderd foto’s uit samen te stellen. Het vraagt van de jury een brede kijk op fotografie want de inzendingen zijn uitermate divers. Alle genres liggen op tafel, natuur en landschappen, portretten, documentaires, straatbeelden, abstracte en geënsceneerde beelden, en alles wat daartussen in zit. Daarnaast nog persoonlijke benaderingen van onderwerpen en technisch vakmanschap, en soms de presentatie (is gelukkig in ver uit de meeste gevallen prima in orde). Er worden drie stapels gevormd, de afvallers, de twijfelaars en de kandidaten voor de expo.

Uiteraard heeft iedere jury, hoe deskundige en ervaren dan ook, zijn eigen verinnerlijkte database, voorkeuren en visie. Belangrijk is de gemaakte keuzes te kunnen uitleggen. Daarin zit een geweldig leermoment voor de deelnemende fotografen. Je hoeft je als fotograaf uiteraard niets aan te trekken van ‘deskundig commentaar’. Mijn ervaring is naarmate je meer langer fotografeert en kennis opbouwt je meer je eigen keuzes gaat maken. Dan is het leuk als een jury je werk weet te waarderen maar jammer dan als dan niet zo is. Ik zie geregeld op exposities van bekende fotografen in onze professionele fotomusea foto’s waarvan ik denk dat die op niet veel waardering bij fotoclubs kunnen rekenen, en die wellicht ook bij wedstrijden niet door de selectie zouden komen. Zo relatief is het.

De jury heeft zijn selectie gemaakt, de eervolle vermeldingen gekozen en zijn top drie aangewezen. De keuzes laten zien dat de jury waardering voor verschillende genres en fotografische benaderingen heeft. Het wordt een prachtige expositie met het beste werk van de Limburgse vrijetijd fotografen. Vanaf 21 oktober in Sittard te zien, na de opening om 20 uur. Laatste kans om deze inspirerende collectie te zien is 30 oktober (zie www.fotobondlimburg.nl).

Tot ziens in Sittard

Frans Grommen

Voorzitter Fotobond Afdeling Limburg