RB19 10cover


Download PDF van dit bulletin (klik hier)

Ga naar overzichtspagina rayonbulletins (klik hier)


Net even anders. Dat is de ondertitel van onze Fotoclub, Fotoclub De Sluiter. Opgericht door enkele enthousiaste hobbyfotografen. Eén van die enthousiastelingen was Jozz Schuren "oet Lin".

Vanmiddag bereikte ons het trieste bericht van zijn overlijden. Na een korte periode van ziek zijn sinds eind vorig jaar, met een korte tussentijdse opleving, overleed hij vandaag. Na alle trieste berichten niet geheel onverwacht, maar daarom niet minder zwaar.

Jozz hield van het leven. Zijn vrouw, zijn kinderen, familie, muziek, fotografie en een goeie whiskey gaven er kleur aan. Hij gaf vooral kleur aan onze fotoclub. Jarenlang als voorzitter, aanjager en stimulator, maar vooral als prettig eigenwijze mentor, criticaster en stimulator voor al diegenen die onder zijn hoede lid waren en zijn van de fotoclub. Bij zijn afscheid enkele jaren geleden werd hij dan ook benoemd tot erelid van onze Fotoclub. En hoewel hij het toen bestuurlijk iets rustiger kreeg, voelde hij het nog steeds als "zijn" fotoclub. Betrokkenheid met het wel en wee was er altijd en er zijn weinig leden die zo trouw onze clubavond bezochten.

Als onervaren fotograaf in de fotoclub was dat overigens wel eens lastig. "Die foto had je beter niet kunnen maken....", ik herinner me 't als de dag van gisteren. En hoewel zo'n opmerking wel eens pijn deed aan een fotografen-ego, wist je wanneer Jozz het zei....er wel een kern van waarheid in zat.

Jozz zocht in de fotografie ook de grenzen op, verkende nieuwe dingen. De verhalen over collegafotoclubs die het werk van De Sluiter niet begrepen, waren vermaard. Jaren later werd dat werk dan stiekem dunnetjes overgedaan.

Net even anders, symboliseert misschien nog wel het meest, hoe Jozz als fotograaf was. Eigenzinnig en vrijgevochten en vooral wars van allerlei fotografendogmatiek. En hoe eigenzinning Jozz ook soms kon zijn, hij bleef altijd een lieve, aimabele man, die kon ontroeren, je meeslepen in zijn verhalen over bezochte concerten, fantastische foto's en andere levenservaringen.

Jozz, daarboven of waar dan ook. Blijf ook daar, net even anders....

Wij, nu even niet. Wij rouwen om de leegte die je achterlaat als mens en fotograaf.

Veel sterkte voor Gerda, Carola, Jean en de rest van de familie.

Nog meer onderscheidingen tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Fotobond: 

- Rob Boehle en Willem Hallbach behaalden het 2019 EFIAP / silver certificaat en 
- Leen Buijs  het 2019 AFIAP certificaat. 
- Geert Noij  nam zijn BMK onderscheiding in ontvangst.

Rob, Willem, Leen en Geert, proficiat met deze geweldige prestatie!

Voor een kijkje in de FIAP-galerij klik dan hier ! 
Op de Algemene Ledenvergadering van de Fotobond is Frans Grommen benoemd tot erelid van de Fotobond vanwege zijn jarenlange inzet als voorzitter van de Afdeling Limburg, voor zijn actieve rol in het bondsbestuur en ook nog in het dagelijks bestuur van de Fotobond. Proficiat Frans, en geheel verdiend!

Nog meer onderscheidingen

 

 

 

 

Foto: Geert Noij                

Om toegelaten te worden tot de landelijke groep Bondsmeesterklasse van de Fotobond worden de kandidaten onderworpen aan een strenge ballotage. Deze wordt niet uitgevoerd door leden van de groep, maar door een vakjury bestaande uit professionals uit de fotografiewereld, die geen lid zijn van de Fotobond.

Het niveau van de fotografie binnen deze Landelijke BMK-groep ligt zeer hoog.
De BMK-ers behoren tot de top van de vrijetijdsfotografie en zijn gepassioneerd met fotografie bezig en proberen aan te sluiten bij de hedendaagse (professionele) autonome fotografie. Ze hebben een persoonlijk stijl ontwikkeld en laten in hun werk originaliteit zien. De beheersing van de techniek is geen doel op zich maar een middel om de inhoud van de beelden tot uitdrukking te brengen.

Om toegelaten te worden voor de ballotage moet er een collectie van minimaal 12 foto’s worden ingezonden waarmee de fotograaf de visie op een bepaald onderwerp of thema laat zien.

Tijdens BMK-ballotage van 9 maart 2019 is Geert Noij (persoonlijk lid) als nieuw BMK-lid geaccepteerd. 
Verder is Jo Frijns (lid van Fotof Limburg) voor de periode van twee jaar kandidaatlid van de BMK gespreksgroep.

> Klik hier voor een overzicht van Limburgse BMK-ers
> Bekijk hier de fotoalbums van de acceptaties vanaf 2014.