thema: Lijnen en vormen.

Gerti Petersen.2

Foto van de maand oktober 2019.

Gerti Petersen.
Fotogroep F8.

Geloof het of niet, maar de kunst van fotografie heeft zijn wortels in de wiskunde. Al sinds het ontstaan van onze samenleving is er fascinatie voor structuur. Instinctief hebben wij mensen behoefte aan structuur en logica in onze omgeving. Net als dat wij aangetrokken worden door symmetrie in gezichten en balans in structuren, worden wij van nature ook aangetrokken tot bepaalde lijnen en vormen in een foto.

Bijna iedere fotograaf is het eens met het feit dat licht zorgt voor een bepaalde stemming of emotie in een foto. Door gebruik te maken van lijnen in een foto, kun je de kijker naar een lichtpunt leiden. Dit hoeft natuurlijk niet letterlijk een lijn te zijn, bijvoorbeeld als je een bewegend object fotografeert, creëert dit ook een bepaalde lijn. Ook kan de lichtbron zelf een lijn creëren.

Zoals verkeersborden je de weg wijzen, leiden de lijnen in een foto de ogen van de kijker door de foto heen. Die leidende lijnen maken de foto dynamisch.

Lijnen zijn overal en in allerlei vormen: recht, rond, horizontaal, verticaal, diagonaal. Ze zorgen allemaal voor net een ander effect op de foto. Maar alle lijnen vertellen een verhaal. Bij een goede compositie vestigen ze de aandacht op het onderwerp en bepalen ze de sfeer van een foto.

En die sprankelende sfeer zit er zeker in de winnende foto van deze maand van Gerti Petersen van Fotogroep F8, Gerti jij hebt een foto ingestuurd die ik zelf ook graag zou maken. Een foto met veel tegenstellingen waardoor er dynamiek ontstaat. Er zit veel spanning in jouw foto: het verschil van scherpte en onscherpte, de verschillende texturen en kleurentonen, ruw en glad, licht en donker, dikke en dunne lijnen. En last but not least: de aantrekkelijke en opgewekte kleuren. Dit allemaal bij elkaar maakt het beeld een integratie van tegenstellingen, waardoor de foto aantrekkelijk is om naar te kijken. Én de aandacht van mij als kijker vast blijft houden. Wel vind ik dat de grote hoeveelheid donkere plekken, de foto een beetje saai maakt, eigenlijk zou ik graag ook op dit vlak meer pit willen zien. Maar dat kan ook een kwestie van mijn persoonlijke smaak zijn.

Proficiat Gerti met deze sprankelende  foto.

Klik hier voor alle inzendingen in de maand september 2019.

Foto van de maand november 2019

De volgende foto van de maand september heeft het thema: vakantie

De deadline voor de inzendingen (maximaal 3 per persoon) ligt dit keer op 24 oktober 2019
Stuur je foto in via onderstaand e-mail-adres en ze krijgt sowieso een plaatsje op de site.

Gaarne in het gewenste jpeg formaat insturen (1120 pixels langste zijde).

Vermeld even het thema van de foto van de maand in je email en je bondsnummer plus naam van je fotoclub

Bedankt alvast en tot de volgende foto van de maand.

Jean Pierre Cremers

Redacteur ‘Foto van de maand’
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.