thema: Straatfotografie

Pie Noten1

Foto van de maand juli 2019.

Pie Noten
Lid van FG eXposure Venray

Straatfotografie is een spannende vorm van fotografie. U kunt de foto's vrijwel niet plannen, want mensen kunnen onverwacht reageren en op straat kan er van alles gebeuren. Toch zijn er een aantal manieren die de kans op een mooie foto vergroten.

Straatfotografie is in principe erg makkelijk. U gaat met een camera de stad in en alles wat u opvalt, zet u op de foto. Toch is er een groot verschil tussen alledaagse kiekjes en mooie straatfotografie. Heeft dit alleen te maken met geluk? Als er iets bijzonders gebeurt, is het natuurlijk makkelijker om leuke foto's te maken. Deels waar, maar u kunt het geluk ook naar uw hand zetten.

Vanaf uw heup schieten is ook een manier om minder op te vallen tijdens het fotograferen. Veel mensen gaan ervan uit dat als u een camera niet aan uw oog hebt,  u geen foto maakt. Gebruik dit voordeel. Er zijn veel camera's die een uitklapbaar scherm hebben, zodat u alsnog kunt zien wat u op de foto zet. Heeft de camera geen uitklapbaar scherm, dan blijft het een gok.  Gelukkig kunt u met digitale fotografie direct uw foto terugkijken, zodat u weet wat u hebt gemaakt.

Bij straatfotografie draait het om het vastleggen van alledaagse gebeurtenissen. Een lastige tak van fotografie, omdat je moet reageren op wat je ziet, een van de makkelijkste manieren is "de mooie muur wacht op voorbijganger" methode. Je loopt door de stad en ziet ergens een mooie muur of achtergrond, muur is hierbij een relatief begrip, kies in elk geval een "muur" die jouw aanspreekt, zonder storende elementen. Ga dan aan de andere kant van de straat staan en richt je camera op die muur en wacht tot de juiste personen in beeld komen, vervolgens is het een kwestie van wachten en maak meerdere foto's, maar probeer het wel goed te timen.

Volgens mij heeft de winnaar van deze maand gebruik gemaakt van "de mooie muur wacht op voorbijganger" methode. Unieke fotomomenten zijn vluchtig. Voor u het weet is het moment alweer voorbij, maar  Pie Noten van FG eXposure Venray heeft zich goed geposisioneert voor deze opname en op het juiste moment afgedrukt waardoor de twee markante figuren op de juiste plaats in dit uiterst fraaie plaatje staan. Het zijn ook nog twee heel verschillende types, wat het beeld nog spannender maakt, maar qua kleur en uitdossing passen ze prima bij elkaar.

Proficiat Pie met deze uiterst fraaie straatfoto........!

Foto van de maand september 2019

De volgende foto van de maand september heeft het thema: zomer

De deadline voor de inzendingen (maximaal 3 per persoon) ligt dit keer op 24 augustus 2019
Stuur je foto in via onderstaand e-mail-adres en ze krijgt sowieso een plaatsje op de site.

Gaarne in het gewenste jpeg formaat insturen (1120 pixels langste zijde).

Vermeld even het thema van de foto van de maand in je email en je bondsnummer plus naam van je fotoclub

Bedankt alvast en tot de volgende foto van de maand.

Jean Pierre Cremers

Redacteur ‘Foto van de maand’
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.