Foto van de maand Februari 2019
thema: Je beste foto van 2018

 

Monique Frederickx Natuur

Foto van de maand Februari 2019: Monique Frederickx van Fotokring Echt.

 

Ik ben een paar jaar terug gebeten door het fietsvirus. Sindsdien bestrijd ik regelmatig de symptomen van deze onschuldige chronische ‘ziekte’.

Maar in de wintermaanden is dat voor mij echter lastig.

Murmelend vliegen duizenden spreeuwen over mijn hoofd. Althans, zo het klinkt het. Het is de tijd dat vogels verzamelen en zich gaan opmaken voor de grote vlucht. Spreeuwen zijn echte groepsvogels en zeker in het najaar verzamelen grote groepen spreeuwen uit heel Europa zich in Nederland en vormen grote zwermen die tegen de avond uitvliegen als een grote zwarte wolk. Met militaire precisie zonder botsingen laten ze hun kunsten zien boven de velden. Zo blijven ze in de winter de vorstgrens volgen tot het voorjaar.

Geïnspireerd door bovenstaande aanschouwingen besloot ik hun uitstekende voorbeeld te volgen en dat bracht me acht heerlijk zonnige weken op Lanzarote en Fuerteventura, waar ik naar hartelust heb kunnen fietsen bij een temperatuur van ruim 20 graden.

Die zonnige weken zijn omgevlogen en ben inmiddels weer terug in het koude landje, waar de sneeuw de afgelopen dagen dwarrelde, maar de accu is weer opgeladen, ik heb er weer zin in, en een hoop inzendingen deze maand met als thema: je beste foto van het afgelopen jaar, dan worden er altijd veel foto’s ingeleverd, dus ik kan weer volop aan de slag.

Maar allereerst wil ik Wim Jenniskens nog bedanken voor zijn enthousiaste bijdrage aan de foto van de vorige maand, tijdens mijn afwezigheid.

Ruim veertig foto’s  rolden mijn mailbox uit, heel divers materiaal, van portretten tot landschappen, maar ook uitstekend zwart wit, creatieve bewerkte foto’s en dan is het vaak moeilijk om een goede keuze te maken.

Uiteindelijk, na een uiterst bedreven aanschouwing van alle foto’s, was het toch die magnifieke foto van Monique Frederickx die deze maand met de eer ging strijken, een verbazingwekkende foto, je moet het even goed aanschouwen voor je het ziet…..een kolossale eendenkop tegen een fantastische zwarte achtergrond, in een buitengewoon licht, mooie details en dat oog springt ook werkelijk in het oog…..

Proficiat Monique van fotokring Echt voor deze verbazingwekkende foto van deze maand.
Klik hier voor alle inzendingen voor 'Foto van de Maand januari 2019'.

Foto van de maand maart 2019

De volgende foto van de maand februari heeft het thema: landschappen

De deadline voor de inzendingen (maximaal 3 per persoon) ligt dit keer op 24 februari 2019

Stuur je foto in via onderstaand e-mail-adres en ze krijgt sowieso een plaatsje op de site. 
Gaarne in het gewenste jpeg formaat insturen (1120 pixels langste zijde).
Vermeld even het thema van de foto van de maand in je email en je bondsnummer plus naam van je fotoclub

Bedankt alvast en tot de volgende foto van de maand.

Jean Pierre Cremers

Redacteur ‘Foto van de maand’
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Foto van de maand november 2018
thema: Vakantie

 

Mary van Rossenberg3 kopie
Foto:

Foto: Mary van Rossenberg

Fotokring Echt

 

Terwijl ik naar de grote groepen trekvogels kijk, die zich verzamelen, bewegen en vliegen naar hun winterverblijf, besluit ik in een opwelling, hun voortreffelijke instinkt, te volgen en de naderende winter te ontvluchten en iets meer zuidelijker te gaan overwinteren.


Het UV-licht van de zon maakt ons blijer. Lange tijd weinig zonlicht maakt velen chagrijnig en doet sommigen neigen tot depressie. De zogenaamde winterdip.
In Nederland zouden velen van hen het grootste deel van de winter noodgedwongen binnenshuis hebben doorgebracht, al dan niet achter de geraniums. Of iets gebroken hebben, op de gladde stoep. De Nederlandse ziektekostenverzekeraars zouden eens serieus in overweging moeten nemen of de overwinteraars niet een bonus kan worden toegekend, voor hun uitermate gezonde leefstijl!
Buurvrouw in Nederland doet de plantjes, haalt af en toe de post weg achter de voordeur en ik als overwinteraar zit prinsheerlijk in het behaaglijke zonnetje. Een mysterieus fenomeen net zoals de vogeltrek.


Wim Jenniskens zal het de komende maand van mij overnemen en zodra de dagen weer lengen en het langzaam weer lente wordt keer ik weer terug, samen met de trekvogels…..!
Maar gelukkig is het thema van deze foto van de maand november zeer toepasselijk: vakantie....

Wederom is de foto van de maand gemaakt door een vrouw, maar met de man duidelijk in de hoofdrol, de dames op de foto hebben duidelijk andere interesses als de mannen op deze fraaie plaat, hun aandacht is van een andere orde en een man loopt zelfs weg, terwijl de vrouwen zich geamuseerd vermaken bij dit hagelijke tafereel, een unieke situatie die hier uitstekend is weer gegeven, door het groene koperen beeld prominent rechts in beeld te plaatsen en de nieuwsgierige vakantiegangers in het verlengde ervan gegroupeerd.

Proficiat Mary met deze fraaie vakantie foto...!

Klik hier voor alle inzendingen van deze maand !

De volgende foto van de maand, heeft als thema: Het jachtige leven
De deadline voor de inzendingen (maximaal 3 per persoon) ligt dit keer op 26 november 2018
Stuur je foto in via onderstaand e-mail-adres en ze krijgt sowieso een plaatsje op de site. 
Gaarne in het gewenste jpeg formaat insturen (1120 pixels langste zijde).
Vermeld even het thema van de foto van de maand in je email en je bondsnummer plus naam van je fotoclub
Bedankt alvast en tot de volgende foto van de maand.

Jean Pierre Cremers

Redacteur ‘Foto van de maand’
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Foto van de maand oktober 2018
thema: Portretten

Mieke Lauvenberg2

Foto:

Annemie Lauvenberg

Fotoclub Grensland Sittard

Ik ben nog steeds enorm onder de indruk van die geweldige opening van Limburg Foto van afgelopen vrijdag in het Kunstencentrum in Venlo, waar de foto van de maand uit deze rubriek in februari, met de allerhoogste eer ging strijken.

Die bijzonder intrigerende foto van Lianne Peters van F.K. Echt stak er toen al met kop en schouders boven uit , een foto met net dat beetje meer, eentje die u ziel raakt. Je ziet niet alleen het beeld, maar je voelt het ook. Allerlei elementen op deze foto werken samen, om er een geslaagd en ietwat mysterieus beeld van te maken, de grote donkere ruimte op de voorgrond staat in sterk contrast met de lichte achtergrond en de plaatsing van de hond met de spruitjes zorgen allemaal voor een sterke compositie en vergroten het mysterie. Proficiat Lianne....

Wat me trouwens ook opviel is het aantal vrouwelijke fotografen, dat in de prijzen viel, foto's gemaakt door vrouwen zijn vaak minder op techniek en meer op sfeer gericht. Dat betekent dat zij dus ook bij het jureren daar meer op zullen focussen. En dat er dus andere winnaars uit de bus komen. Elke tweede jury van een fotowedstrijd komt waarschijnlijk tot een andere keuze. Waarom? Fotografie is strikt persoonlijk en smaken verschillen. Demografische, economische, sociaal/culturele, technologische, ecologische en politiek/juridische factoren beinvloeden de steeds wisselende persoonlijke keuze. Er zijn geen regels voor goede foto's; er zijn alleen goede foto's...en dat zag je ook duidelijk in de fantastische presentatie tijdens de opening, waarbij alle inzendingen getoond werden.

Toeval bestaat niet...maar ik vind het wel erg frappant dat de foto van deze maand met als thema portretten, wederom uit de camera van een vrouw komt, namelijk Annemie Lauvenberg van fk Grensland.

De indringende blik van deze charmante krullekop vormt de spil in deze aandoenlijke foto, prominent in beeld gezet, maar haar schone lokken dwarrelen mooi door het beeld en de afwezigheid van haar mond maakt deze plaat weer ietwat mysterieus, het resultaat is een boeiende verbeelding van een teder meisje en gemaakt door een vrouw die met ambiance weet om te gaan.....proficiat Annemie

 Klik hier voor het album met alle inzendingen !

De volgende foto van de maand, heeft als thema: Vakantie.

De deadline voor de inzendingen (maximaal 3 per persoon) ligt dit keer op 26 oktober 2018
Stuur je foto in via onderstaand e-mail-adres en ze krijgt sowieso een plaatsje op de site. 
Gaarne in het gewenste jpeg formaat insturen (1120 pixels langste zijde).
Vermeld even het thema van de foto van de maand in je email en je bondsnummer plus naam van je fotoclub
Bedankt alvast en tot de volgende foto van de maand.

Jean Pierre Cremers

Redacteur ‘Foto van de maand’
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Foto van de maand september 2018
thema: Zomer

Lianne Peters1

Foto:

Lianne Peters

Fotokring Echt

Er heeft zich een zekere zorgeloosheid van mij meester gemaakt. Dat komt waarschijnlijk door het maar aanhoudende zomerweer. Het blijft maar warm en dat heeft uitwerking op mijn waarneming.

Deze zomer leek eeuwig te duren, want ja; het is nog niet voorbij en het mooie weer  komt terug. De pepernoten liggen weliswaar al in de winkels en de eerste enkellaarsjes zijn gekocht, maar: de zon is nog niet achter de wolken. En dat is natuurlijk hartstikke fijn.

Van aanhoudend slecht weer kan ik heel chagrijnig worden én blijven. Hoe anders is dat als iedere dag de zon uitbundig aanwezig is. Geen ochtendhumeur bijvoorbeeld. Het zonnetje schijnt immers!

Ik drink mijn koffie op mijn eigen terras, vergaap mij aan het langs fietsende schoon, schaars gekleed, op weg naar bos en strand. Zouden die mensen zich bewust zijn van de gevaren die ze die dag liepen op dat levensgevaarlijke fietspad ? Of tijdens het zwemmen in de altijd gevaarlijke zee en het verbranden door teveel UV stralen?

Welnee! Weliswaar iets van kleur verschoten keren ze allemaal, ongeschonden, langs datzelfde fietspad weer huiswaarts. Zorgeloos!
Toch komt daar een eind aan. De herfst nadert. De scholen beginnen weer en ook de politici worden weer actief. 

En binnenkort alweer de vijfentwingste editie van Limburg Foto, waarvoor je van 10 t.m. 14 september via je club kunt inleveren, hetgeen je zeker moet doen met twee expositie's in Venlo en Sittard.

En ik bekijk op dit moment de recente inzendingen van de foto van deze maand en kom tot de ontdekking dat het echt een zwoele, zinderende zomer was, getuige de zomerse taferelen op de ingezonden foto's.

Een opmerkelijke foto blijft steeds weer mijn aandacht trekken, zij geeft op een bijzondere wijze gestalte aan die voorbije zinderende zomer, uit de diepe kloven in de aarde, die onstaan zijn door de enorme droogte vormen de bruin geworden stengels van deze gewassen, een prachtig schouwspel in de lange oneindige lijnen, waar de felle zon altijd weer door heen prikt.

Proficiat Lianne met deze zinderende foto. 

Klik hier voor het album met alle inzendingen voor deze 'Foto vd Maand'.


Foto van de maand juli 2018
thema: Zwart wit


Lianne Peters2

Foto:

 

Lianne Peters

Fotokring Echt

Zwart wit fotografie geeft een unieke kijk op veel verschillende details. Door kleur te verwijderen accentueer je de verborgen details, vormen en textuur van je opname. Helaas wordt zwart wit fotografie nogal eens behandeld als het zwarte schaap van de fotografie, want waarom zou je jezelf beperken tot grijstinten wanneer je kunt beschikken over het totale kleurenspectrum?

In de realiteit kan een zwart wit foto juist vele malen mooier en aansprekender zijn dan een gelijkwaardige kleurenfoto. De kleuren kunnen soms juist afleiden van wat je eigenlijk wilt vertellen. Zwart wit fotografie hoeft niet heel erg ingewikkeld te zijn.

De vormgeving is bij zwart wit fotografie super belangrijk! Dus wanneer je gaat fotograferen probeer het beeld dan ook eens te zien in zwart wit. Sommige camera’s kunnen dit al direct weergeven in de voorkeuze instellingen en op het LCD scherm. Kijk dan vooral naar de vormen van objecten, en probeer hiermee een krachtige compositie te maken.

Een voorbeeldje: je fotografeert een licht onderwerp tegen een donkere achtergrond. Naast contrast is het toevoegen van diepte te doen door verschillende tinten en schaduwen toe te voegen in de foto. Uiteraard moeten deze wel aanwezig zijn in de opnamen.

Veel patronen en vooral subtiele patronen blijven vaak onopgemerkt in een kleuren foto juist omdat de kleur je aandacht kan afleiden van deze subtiele patronen. Zwart wit fotografie geeft je een prima gelegenheid om deze patronen juist te benadrukken. Dit komt omdat zwart wit fotografie alle aandacht heeft voor deze vormen en patronen die anders minder goed zichtbaar zijn.

Net als met patronen kan de textuur ook gemakkelijk ondervertegenwoordigd zijn in een kleuren foto. Wanneer je een kleuren foto ziet zullen je hersenen automatisch beginnen on elementen in de foto te identificeren en te labelen, wat betekend dat we vaak niet echt de foto zien. We zien de interpretatie die onze hersenen aan de foto geven.

Een zwart wit foto valt of staat met een goede belichting ! Belichting heeft namelijk invloed op alle bovenstaande elementen, vorm, contrast, patronen en textuur.

Zorg voor een goede opstelling, belichten van opzij kan vaak resulteren in dramatische zwart wit foto’s. Het accentueert de randen van vormen en benadrukt het contrast tussen het lichtere gedeelte en het donkere gedeelte. De schaduwen kunnen bijdragen aan de patronen en de textuur, wat uiteindelijk resulteert in een algehele aansprekende foto.

En wederom ontving ik een zeer aansprekende foto vanuit fotokring Echt, die voor de tweede keer op rij de foto van de maand in hun gelederen hebben, ditmaal is het een hele sublieme zwart wit foto van Lianne Peters.

Grandioos in beeld gezet door het gebruik van de subtiele elementen, die deze fraaie foto zo magnifiek kenmerkt, en om dan vanuit de wazige fraaie onscherpte in het onderste gedeelte van de foto, zo opzienbarend over te gaan in het toetje van deze schitterende prent, in het bovenste gedeelte met de in het oog springende vlinder op de sierlijke bloemknoppen.

Proficiat Lianne met deze aansprekende foto. 


De volgende foto van de maand, heeft als thema: Zomer.

De deadline voor de inzendingen (maximaal 3 per persoon) ligt dit keer op 26 augustus 2018
Stuur je foto in via onderstaand e-mail-adres en ze krijgt sowieso een plaatsje op de site. 
Gaarne in het gewenste jpeg formaat insturen (1120 pixels langste zijde).
Vermeld even het thema van de foto van de maand in je email en je bondsnummer plus naam van je fotoclub
Bedankt alvast en tot de volgende foto van de maand.
Jean Pierre Cremers
Redacteur ‘Foto van de maand’
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.