thema: Zomer

Theo Zelen2

Foto van de maand september 2019.

Theo Zelen / Maasbree
Persoonlijk lid.

 

Wat een zomer hebben we gehad; heel Nederland heeft bijna 3 maanden zonder zorgen buiten geleefd en genoten. Er werden weer de nodige records gebroken en we maken ons op voor ongetwijfeld een najaar met neerslagrecords.

De eerste hittegolf vond plaats van 22 juni tot en met 1 juli. In Arcen duurde de hittegolf in totaal tien dagen. Ook de meetstations Volkel, Eindhoven, Ell en Maastricht hadden een hittegolf.

Eind juli hadden we een officiële hittegolf in De Bilt. Van 22 tot en met 27 juli was in het oosten zelfs sprake van een superhittegolf. In Twente en in Hoogeveen duurde de superhittegolf nog een dag langer. Zelfs op de Wadden was voor het eerst sinds de metingen begonnen sprake van een hittegolf. Tijdens deze periode werd de hoogste temperatuur ooit genoteerd. Op 25 juli werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden.

Zulke hoge temperaturen worden niet meer verwacht, maar deze bijzondere zomer laat nog wel flink zijn tanden zien.

De lakens kunnen voor de ramen weg en gordijnen en ramen kunnen weer open. De hitte wordt komende week uit de huizen verdreven. Nederland haalt opgelucht adem nu op de meeste plekken de temperatuur weer normale waarden aanneemt.

Wanneer de zinderende zon het asfalt doet smelten, tijdens deze laatste augustus dagen, is er geen betere plek om te schuilen dan achter de computer, waar ik vol aandacht de ingestuurde zomer foto's bewonder, hele fraaie zomerse beelden passeren de revue, grappige en ook ontroerende plaatjes, waarop deze hete zomer in beeld gebracht wordt, maar uiteindelijk is het toch die ene foto die steeds weer blijft hangen en je aandacht vraagt en dat is die ultieme briljante zomer foto van Theo Zelen, gefotografeert door een bonte zee van bloemen op de voorgrond, die een indrukwekkende inleiding is naar de kleurrijke vogels links en de man onder de paarse parasol, allemaal perfect passend bij dit zomers tafereel, de donkere achtergrond  benadrukt de sprankelende kleuren in dit zomerse tafereel.

Proficiat Theo met deze sprankelende zomerse foto.

Klik hier voor alle inzendingen in augustus 2019.

 

 thema: Straatfotografie

Pie Noten1

Foto van de maand juli 2019.

Pie Noten
Lid van FG eXposure Venray

Straatfotografie is een spannende vorm van fotografie. U kunt de foto's vrijwel niet plannen, want mensen kunnen onverwacht reageren en op straat kan er van alles gebeuren. Toch zijn er een aantal manieren die de kans op een mooie foto vergroten.

Straatfotografie is in principe erg makkelijk. U gaat met een camera de stad in en alles wat u opvalt, zet u op de foto. Toch is er een groot verschil tussen alledaagse kiekjes en mooie straatfotografie. Heeft dit alleen te maken met geluk? Als er iets bijzonders gebeurt, is het natuurlijk makkelijker om leuke foto's te maken. Deels waar, maar u kunt het geluk ook naar uw hand zetten.

Vanaf uw heup schieten is ook een manier om minder op te vallen tijdens het fotograferen. Veel mensen gaan ervan uit dat als u een camera niet aan uw oog hebt,  u geen foto maakt. Gebruik dit voordeel. Er zijn veel camera's die een uitklapbaar scherm hebben, zodat u alsnog kunt zien wat u op de foto zet. Heeft de camera geen uitklapbaar scherm, dan blijft het een gok.  Gelukkig kunt u met digitale fotografie direct uw foto terugkijken, zodat u weet wat u hebt gemaakt.

 

 thema: Eenvoud.

Frank van Eck Border line tree

Foto van de maand juni 2019.

Frank van Eck
Lid van FG eXposure Venray


Eenvoud.....

Het lijkt zo eenvoudig, maar eenvoud is niet eenvoudig

Eenvoud is levende schoonheid....Eenvoud is onuitputtelijk....Eenvoud is de ultieme vorm van perfectie...

Eenvoud is de ultieme verfijning.......

Eenvoud is niet het kenmerk van de beginner. Het is de duur bevochten stempel van de meester...

Sprekende citaten en wijsheden over het thema: eenvoud.

Een minimalistische opname wordt gekenmerkt door het ontbreken van overtollige elementen, het geeft een gevoel van orde en overzicht. Minimalisme gaat over rust, evenwicht en stilte. Minimalisme vraagt ook een flinke doses creativiteit. Het gebruik van niet ingevulde ruimte in de opname is namelijk een belangrijk onderdeel van deze vorm van fotograferen.

thema: Vasteloavend

 

Karin de Jonge2

 

Foto van de maand april 2019.

Karin de Jonge
FC Océ

Carnaval. Het feest van meedoen. Van aanstekelijke uitgelatenheid. Schateren van het lachen, ongegeneerd flauwekul maken, je weer voor even kind voelen, oude bekenden zien, helemaal uit je dak gaan, je onderdompelen in de vrolijke mensenmassa’s buiten en binnen. Café’s binnen gaan waar je anders nooit komt, met wildvreemden de grootste lol hebben, met iedereen overal een praatje aanknopen. De zon die het licht weerkaatst van duizenden pailletten, de kakelbonte mengeling van kleuren, de vaandels en de vlaggen. Je als een vogel zo vrij voelen, de zalige zorgeloosheid, even nergens aan hoeven denken.

Foto van de maand maart 2019
thema: Landschappen.

landschap maart marcel hakvoort 1

Foto van de maand Maart 2019.

Marcel Hakvoort

AFV Blerick

Meer kansen voor vrouwen. Er moeten meer vrouwen naar de top. Je ziet het onderwerp met enige regelmaat terugkeren in het nieuws. Dan zegt een vrouwelijke minister er weer iets over bijvoorbeeld. Of wordt de onderneemster van het jaar gekozen.

Het klopt dat we nog steeds geen vrouwelijke premier hebben gehad in Nederland. En dat maar weinig vrouwen bestuursvoorzitter zijn van de overgebleven grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Even wat aangehaalde getallen: 43 procent van de advocaten is vrouw en 52 procent van de apothekers. Van de kandidaat-notarissen is 66 procent vrouw: dat mannenbolwerk wordt met grote snelheid overgenomen. Dan is 52 procent van de dierenartsen vrouw, 56 procent van de rechters, 45 procent van de huisartsen en 40 procent van de medisch specialisten.

Dat er nog maar weinig vrouwen doorstoten tot de de absolute top van beursgenoteerde bedrijven of het premierschap van het land, komt niet omdat er geen kansen worden geboden. Ze worden simpelweg niet gepakt. En geef de vrouw eens ongelijk. Je moet ook maar zin hebben in zo'n loodzware baan. It's verdomd lonely at the top. En je leeft maar een keer. Koester de mannen die er trek in hebben. Koester ze sowieso. Over een paar jaar snakken ze in al die bovenstaande beroepsgroepen naar een vent met ballen.

De laatste twee editie's van Limburg foto werden al gedommineerd door vrouwen, die met de meeste prijzen gingen strijken, en dan is het nu bijna zover, het mannenbolwerk van Fotobond Limburg krijgt voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke voorzitter, Mary van Rossenberg, een gedenkwaardige gebeurtenis om even bij stil te staan en om Mary heel veel succes toe te wensen met deze loodzware baan.

Landschappen is blijkbaar een thema dat vrouwen niet zo aanspreekt, want ik kreeg alleen maar foto's van mannen toe gestuurd, liefst twintig landschappen in kleur en zwart wit, zomer....winter...herfst....lente...passerden de revue, soms een beetje klassiek landschap en dan weer heel gedurfd en die springen er altijd weer uit, zoals die van de winnaar van deze maand, Marcel Hakvoort van afv. Blerick, een fenomenaal plaatje dat je als het ware uit de tent lokt......een fraai getint huisje of tent in een uiterst sereen landschap, en het gebouwtje staat stevig verankerd in het vlakke landschap om alle stormen te doorstaan, een eenvoudig, maar uiterst creatief gemaakt foto.

Proficiat Marcel met dit creatief landschap.

Klik hier voor alle inzendingen van deze maand