thema: Straatfotografie

Pie Noten1

Foto van de maand juli 2019.

Pie Noten
Lid van FG eXposure Venray

Straatfotografie is een spannende vorm van fotografie. U kunt de foto's vrijwel niet plannen, want mensen kunnen onverwacht reageren en op straat kan er van alles gebeuren. Toch zijn er een aantal manieren die de kans op een mooie foto vergroten.

Straatfotografie is in principe erg makkelijk. U gaat met een camera de stad in en alles wat u opvalt, zet u op de foto. Toch is er een groot verschil tussen alledaagse kiekjes en mooie straatfotografie. Heeft dit alleen te maken met geluk? Als er iets bijzonders gebeurt, is het natuurlijk makkelijker om leuke foto's te maken. Deels waar, maar u kunt het geluk ook naar uw hand zetten.

Vanaf uw heup schieten is ook een manier om minder op te vallen tijdens het fotograferen. Veel mensen gaan ervan uit dat als u een camera niet aan uw oog hebt,  u geen foto maakt. Gebruik dit voordeel. Er zijn veel camera's die een uitklapbaar scherm hebben, zodat u alsnog kunt zien wat u op de foto zet. Heeft de camera geen uitklapbaar scherm, dan blijft het een gok.  Gelukkig kunt u met digitale fotografie direct uw foto terugkijken, zodat u weet wat u hebt gemaakt.

Bij straatfotografie draait het om het vastleggen van alledaagse gebeurtenissen. Een lastige tak van fotografie, omdat je moet reageren op wat je ziet, een van de makkelijkste manieren is "de mooie muur wacht op voorbijganger" methode. Je loopt door de stad en ziet ergens een mooie muur of achtergrond, muur is hierbij een relatief begrip, kies in elk geval een "muur" die jouw aanspreekt, zonder storende elementen. Ga dan aan de andere kant van de straat staan en richt je camera op die muur en wacht tot de juiste personen in beeld komen, vervolgens is het een kwestie van wachten en maak meerdere foto's, maar probeer het wel goed te timen.

Volgens mij heeft de winnaar van deze maand gebruik gemaakt van "de mooie muur wacht op voorbijganger" methode. Unieke fotomomenten zijn vluchtig. Voor u het weet is het moment alweer voorbij, maar  Pie Noten van FG eXposure Venray heeft zich goed geposisioneert voor deze opname en op het juiste moment afgedrukt waardoor de twee markante figuren op de juiste plaats in dit uiterst fraaie plaatje staan. Het zijn ook nog twee heel verschillende types, wat het beeld nog spannender maakt, maar qua kleur en uitdossing passen ze prima bij elkaar.

Proficiat Pie met deze uiterst fraaie straatfoto........!

Foto van de maand september 2019

De volgende foto van de maand september heeft het thema: zomer

De deadline voor de inzendingen (maximaal 3 per persoon) ligt dit keer op 24 augustus 2019
Stuur je foto in via onderstaand e-mail-adres en ze krijgt sowieso een plaatsje op de site.

Gaarne in het gewenste jpeg formaat insturen (1120 pixels langste zijde).

Vermeld even het thema van de foto van de maand in je email en je bondsnummer plus naam van je fotoclub

Bedankt alvast en tot de volgende foto van de maand.

Jean Pierre Cremers

Redacteur ‘Foto van de maand’
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 thema: Eenvoud.

Frank van Eck Border line tree

Foto van de maand juni 2019.

Frank van Eck
Lid van FG eXposure Venray


Eenvoud.....

Het lijkt zo eenvoudig, maar eenvoud is niet eenvoudig

Eenvoud is levende schoonheid....Eenvoud is onuitputtelijk....Eenvoud is de ultieme vorm van perfectie...

Eenvoud is de ultieme verfijning.......

Eenvoud is niet het kenmerk van de beginner. Het is de duur bevochten stempel van de meester...

Sprekende citaten en wijsheden over het thema: eenvoud.

Een minimalistische opname wordt gekenmerkt door het ontbreken van overtollige elementen, het geeft een gevoel van orde en overzicht. Minimalisme gaat over rust, evenwicht en stilte. Minimalisme vraagt ook een flinke doses creativiteit. Het gebruik van niet ingevulde ruimte in de opname is namelijk een belangrijk onderdeel van deze vorm van fotograferen.

thema: Vasteloavend

 

Karin de Jonge2

 

Foto van de maand april 2019.

Karin de Jonge
FC Océ

Carnaval. Het feest van meedoen. Van aanstekelijke uitgelatenheid. Schateren van het lachen, ongegeneerd flauwekul maken, je weer voor even kind voelen, oude bekenden zien, helemaal uit je dak gaan, je onderdompelen in de vrolijke mensenmassa’s buiten en binnen. Café’s binnen gaan waar je anders nooit komt, met wildvreemden de grootste lol hebben, met iedereen overal een praatje aanknopen. De zon die het licht weerkaatst van duizenden pailletten, de kakelbonte mengeling van kleuren, de vaandels en de vlaggen. Je als een vogel zo vrij voelen, de zalige zorgeloosheid, even nergens aan hoeven denken.

Foto van de maand maart 2019
thema: Landschappen.

landschap maart marcel hakvoort 1

Foto van de maand Maart 2019.

Marcel Hakvoort

AFV Blerick

Meer kansen voor vrouwen. Er moeten meer vrouwen naar de top. Je ziet het onderwerp met enige regelmaat terugkeren in het nieuws. Dan zegt een vrouwelijke minister er weer iets over bijvoorbeeld. Of wordt de onderneemster van het jaar gekozen.

Het klopt dat we nog steeds geen vrouwelijke premier hebben gehad in Nederland. En dat maar weinig vrouwen bestuursvoorzitter zijn van de overgebleven grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Even wat aangehaalde getallen: 43 procent van de advocaten is vrouw en 52 procent van de apothekers. Van de kandidaat-notarissen is 66 procent vrouw: dat mannenbolwerk wordt met grote snelheid overgenomen. Dan is 52 procent van de dierenartsen vrouw, 56 procent van de rechters, 45 procent van de huisartsen en 40 procent van de medisch specialisten.

Dat er nog maar weinig vrouwen doorstoten tot de de absolute top van beursgenoteerde bedrijven of het premierschap van het land, komt niet omdat er geen kansen worden geboden. Ze worden simpelweg niet gepakt. En geef de vrouw eens ongelijk. Je moet ook maar zin hebben in zo'n loodzware baan. It's verdomd lonely at the top. En je leeft maar een keer. Koester de mannen die er trek in hebben. Koester ze sowieso. Over een paar jaar snakken ze in al die bovenstaande beroepsgroepen naar een vent met ballen.

De laatste twee editie's van Limburg foto werden al gedommineerd door vrouwen, die met de meeste prijzen gingen strijken, en dan is het nu bijna zover, het mannenbolwerk van Fotobond Limburg krijgt voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke voorzitter, Mary van Rossenberg, een gedenkwaardige gebeurtenis om even bij stil te staan en om Mary heel veel succes toe te wensen met deze loodzware baan.

Landschappen is blijkbaar een thema dat vrouwen niet zo aanspreekt, want ik kreeg alleen maar foto's van mannen toe gestuurd, liefst twintig landschappen in kleur en zwart wit, zomer....winter...herfst....lente...passerden de revue, soms een beetje klassiek landschap en dan weer heel gedurfd en die springen er altijd weer uit, zoals die van de winnaar van deze maand, Marcel Hakvoort van afv. Blerick, een fenomenaal plaatje dat je als het ware uit de tent lokt......een fraai getint huisje of tent in een uiterst sereen landschap, en het gebouwtje staat stevig verankerd in het vlakke landschap om alle stormen te doorstaan, een eenvoudig, maar uiterst creatief gemaakt foto.

Proficiat Marcel met dit creatief landschap.

Klik hier voor alle inzendingen van deze maand

 

Foto van de maand Februari 2019
thema: Je beste foto van 2018

 

Monique Frederickx Natuur

Foto van de maand Februari 2019: Monique Frederickx van Fotokring Echt.

 

Ik ben een paar jaar terug gebeten door het fietsvirus. Sindsdien bestrijd ik regelmatig de symptomen van deze onschuldige chronische ‘ziekte’.

Maar in de wintermaanden is dat voor mij echter lastig.

Murmelend vliegen duizenden spreeuwen over mijn hoofd. Althans, zo het klinkt het. Het is de tijd dat vogels verzamelen en zich gaan opmaken voor de grote vlucht. Spreeuwen zijn echte groepsvogels en zeker in het najaar verzamelen grote groepen spreeuwen uit heel Europa zich in Nederland en vormen grote zwermen die tegen de avond uitvliegen als een grote zwarte wolk. Met militaire precisie zonder botsingen laten ze hun kunsten zien boven de velden. Zo blijven ze in de winter de vorstgrens volgen tot het voorjaar.

Geïnspireerd door bovenstaande aanschouwingen besloot ik hun uitstekende voorbeeld te volgen en dat bracht me acht heerlijk zonnige weken op Lanzarote en Fuerteventura, waar ik naar hartelust heb kunnen fietsen bij een temperatuur van ruim 20 graden.

Die zonnige weken zijn omgevlogen en ben inmiddels weer terug in het koude landje, waar de sneeuw de afgelopen dagen dwarrelde, maar de accu is weer opgeladen, ik heb er weer zin in, en een hoop inzendingen deze maand met als thema: je beste foto van het afgelopen jaar, dan worden er altijd veel foto’s ingeleverd, dus ik kan weer volop aan de slag.

Maar allereerst wil ik Wim Jenniskens nog bedanken voor zijn enthousiaste bijdrage aan de foto van de vorige maand, tijdens mijn afwezigheid.

Ruim veertig foto’s  rolden mijn mailbox uit, heel divers materiaal, van portretten tot landschappen, maar ook uitstekend zwart wit, creatieve bewerkte foto’s en dan is het vaak moeilijk om een goede keuze te maken.

Uiteindelijk, na een uiterst bedreven aanschouwing van alle foto’s, was het toch die magnifieke foto van Monique Frederickx die deze maand met de eer ging strijken, een verbazingwekkende foto, je moet het even goed aanschouwen voor je het ziet…..een kolossale eendenkop tegen een fantastische zwarte achtergrond, in een buitengewoon licht, mooie details en dat oog springt ook werkelijk in het oog…..

Proficiat Monique van fotokring Echt voor deze verbazingwekkende foto van deze maand.
Klik hier voor alle inzendingen voor 'Foto van de Maand januari 2019'.

Foto van de maand maart 2019

De volgende foto van de maand februari heeft het thema: landschappen

De deadline voor de inzendingen (maximaal 3 per persoon) ligt dit keer op 24 februari 2019

Stuur je foto in via onderstaand e-mail-adres en ze krijgt sowieso een plaatsje op de site. 
Gaarne in het gewenste jpeg formaat insturen (1120 pixels langste zijde).
Vermeld even het thema van de foto van de maand in je email en je bondsnummer plus naam van je fotoclub

Bedankt alvast en tot de volgende foto van de maand.

Jean Pierre Cremers

Redacteur ‘Foto van de maand’
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.