thema: Lijnen en vormen.

Gerti Petersen.2

Foto van de maand oktober 2019.

Gerti Petersen.
Fotogroep F8.

Geloof het of niet, maar de kunst van fotografie heeft zijn wortels in de wiskunde. Al sinds het ontstaan van onze samenleving is er fascinatie voor structuur. Instinctief hebben wij mensen behoefte aan structuur en logica in onze omgeving. Net als dat wij aangetrokken worden door symmetrie in gezichten en balans in structuren, worden wij van nature ook aangetrokken tot bepaalde lijnen en vormen in een foto.

Bijna iedere fotograaf is het eens met het feit dat licht zorgt voor een bepaalde stemming of emotie in een foto. Door gebruik te maken van lijnen in een foto, kun je de kijker naar een lichtpunt leiden. Dit hoeft natuurlijk niet letterlijk een lijn te zijn, bijvoorbeeld als je een bewegend object fotografeert, creëert dit ook een bepaalde lijn. Ook kan de lichtbron zelf een lijn creëren.

Zoals verkeersborden je de weg wijzen, leiden de lijnen in een foto de ogen van de kijker door de foto heen. Die leidende lijnen maken de foto dynamisch.

Lijnen zijn overal en in allerlei vormen: recht, rond, horizontaal, verticaal, diagonaal. Ze zorgen allemaal voor net een ander effect op de foto. Maar alle lijnen vertellen een verhaal. Bij een goede compositie vestigen ze de aandacht op het onderwerp en bepalen ze de sfeer van een foto.

 thema: Zomer

Theo Zelen2

Foto van de maand september 2019.

Theo Zelen / Maasbree
Persoonlijk lid.

 

Wat een zomer hebben we gehad; heel Nederland heeft bijna 3 maanden zonder zorgen buiten geleefd en genoten. Er werden weer de nodige records gebroken en we maken ons op voor ongetwijfeld een najaar met neerslagrecords.

De eerste hittegolf vond plaats van 22 juni tot en met 1 juli. In Arcen duurde de hittegolf in totaal tien dagen. Ook de meetstations Volkel, Eindhoven, Ell en Maastricht hadden een hittegolf.

Eind juli hadden we een officiële hittegolf in De Bilt. Van 22 tot en met 27 juli was in het oosten zelfs sprake van een superhittegolf. In Twente en in Hoogeveen duurde de superhittegolf nog een dag langer. Zelfs op de Wadden was voor het eerst sinds de metingen begonnen sprake van een hittegolf. Tijdens deze periode werd de hoogste temperatuur ooit genoteerd. Op 25 juli werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden.

Zulke hoge temperaturen worden niet meer verwacht, maar deze bijzondere zomer laat nog wel flink zijn tanden zien.

De lakens kunnen voor de ramen weg en gordijnen en ramen kunnen weer open. De hitte wordt komende week uit de huizen verdreven. Nederland haalt opgelucht adem nu op de meeste plekken de temperatuur weer normale waarden aanneemt.

Wanneer de zinderende zon het asfalt doet smelten, tijdens deze laatste augustus dagen, is er geen betere plek om te schuilen dan achter de computer, waar ik vol aandacht de ingestuurde zomer foto's bewonder, hele fraaie zomerse beelden passeren de revue, grappige en ook ontroerende plaatjes, waarop deze hete zomer in beeld gebracht wordt, maar uiteindelijk is het toch die ene foto die steeds weer blijft hangen en je aandacht vraagt en dat is die ultieme briljante zomer foto van Theo Zelen, gefotografeert door een bonte zee van bloemen op de voorgrond, die een indrukwekkende inleiding is naar de kleurrijke vogels links en de man onder de paarse parasol, allemaal perfect passend bij dit zomers tafereel, de donkere achtergrond  benadrukt de sprankelende kleuren in dit zomerse tafereel.

Proficiat Theo met deze sprankelende zomerse foto.

Klik hier voor alle inzendingen in augustus 2019.

 

 thema: Straatfotografie

Pie Noten1

Foto van de maand juli 2019.

Pie Noten
Lid van FG eXposure Venray

Straatfotografie is een spannende vorm van fotografie. U kunt de foto's vrijwel niet plannen, want mensen kunnen onverwacht reageren en op straat kan er van alles gebeuren. Toch zijn er een aantal manieren die de kans op een mooie foto vergroten.

Straatfotografie is in principe erg makkelijk. U gaat met een camera de stad in en alles wat u opvalt, zet u op de foto. Toch is er een groot verschil tussen alledaagse kiekjes en mooie straatfotografie. Heeft dit alleen te maken met geluk? Als er iets bijzonders gebeurt, is het natuurlijk makkelijker om leuke foto's te maken. Deels waar, maar u kunt het geluk ook naar uw hand zetten.

Vanaf uw heup schieten is ook een manier om minder op te vallen tijdens het fotograferen. Veel mensen gaan ervan uit dat als u een camera niet aan uw oog hebt,  u geen foto maakt. Gebruik dit voordeel. Er zijn veel camera's die een uitklapbaar scherm hebben, zodat u alsnog kunt zien wat u op de foto zet. Heeft de camera geen uitklapbaar scherm, dan blijft het een gok.  Gelukkig kunt u met digitale fotografie direct uw foto terugkijken, zodat u weet wat u hebt gemaakt.

 

 thema: Eenvoud.

Frank van Eck Border line tree

Foto van de maand juni 2019.

Frank van Eck
Lid van FG eXposure Venray


Eenvoud.....

Het lijkt zo eenvoudig, maar eenvoud is niet eenvoudig

Eenvoud is levende schoonheid....Eenvoud is onuitputtelijk....Eenvoud is de ultieme vorm van perfectie...

Eenvoud is de ultieme verfijning.......

Eenvoud is niet het kenmerk van de beginner. Het is de duur bevochten stempel van de meester...

Sprekende citaten en wijsheden over het thema: eenvoud.

Een minimalistische opname wordt gekenmerkt door het ontbreken van overtollige elementen, het geeft een gevoel van orde en overzicht. Minimalisme gaat over rust, evenwicht en stilte. Minimalisme vraagt ook een flinke doses creativiteit. Het gebruik van niet ingevulde ruimte in de opname is namelijk een belangrijk onderdeel van deze vorm van fotograferen.

thema: Vasteloavend

 

Karin de Jonge2

 

Foto van de maand april 2019.

Karin de Jonge
FC Océ

Carnaval. Het feest van meedoen. Van aanstekelijke uitgelatenheid. Schateren van het lachen, ongegeneerd flauwekul maken, je weer voor even kind voelen, oude bekenden zien, helemaal uit je dak gaan, je onderdompelen in de vrolijke mensenmassa’s buiten en binnen. Café’s binnen gaan waar je anders nooit komt, met wildvreemden de grootste lol hebben, met iedereen overal een praatje aanknopen. De zon die het licht weerkaatst van duizenden pailletten, de kakelbonte mengeling van kleuren, de vaandels en de vlaggen. Je als een vogel zo vrij voelen, de zalige zorgeloosheid, even nergens aan hoeven denken.