Fraaie foto-expositie Fotogroep F8
in zalencomplex Café De Sport te Melick Fotogroep F8 is al een wat oudere club waar fotografen met jarenlange ervaring bij zijn aangesloten. Een club die ook regelmatig exposeert en daar echt veel werk in steekt wat dan zeker weer af te zien is aan hun exposities. 

Zo ook dus deze fraaie expositie welke na een korte inleiding door Ad Baselmans geopend werd door niemand minder dan de burgemeester van Roerdalen mevr. de Boer-Beerta die een goed verhaal hield waarin ze blijk gaf een goede kijk op foto’s te hebben waaraan een academische –grafische opleiding, zeker in positieve zin, aan had bijgedragen. De burgemeester opende na haar speech de expositie door het onthullen van de prijswinnende publieksfoto, waarna ze hartelijk werd bedankt namens de club die dit onderstreepte door de overhandiging van een fraai bloemstuk. 
Ook de uitbaadster van de zaal/clubgebouw werd in de bloemetjes gezet zodat de fijne sfeer waarin de club en de uitbaadster met elkaar omgaan werd onderstreept. 


Na al deze plichtplegingen was het dan tijd voor de toch ca 100 geïnteresseerden om het scala aan foto’s te gaan bewonderen en van het nodige, voornamelijk heel positieve, commentaar te voorzien. In de fraaie ambiance van het sportcafé waren de foto’s keurig in strakke rijen opgesteld. Alles was meer dan uitstekend verzorgd. Alle foto’s goed verlicht en onder maker gegroepeerd. Zo ontstond er een mooie variatie aan foto’s en was het voor de toeschouwer makkelijk om te zien hoe de diverse fotografen zich in de loop der tijd hadden ontwikkeld. 

Ook de burgemeester liep duidelijk geïnteresseerd tussen de rijen door en ze voelde zich duidelijk op haar gemak blijkens de vele gesprekken die ze her en der voerde zowel met de fotografen alsmede met de belangstellenden. 

En Fotogroep F8 had, zoals reeds opgemerkt, veel werk gemaakt van de verzorging van deze expo, maar zeker ook van de foto’s. En het verheugde mij persoonlijk dat er zelfs een volkomen abstracte foto te bewonderen viel van de hand van Hennie Geerlings. Voor mij absoluut de beste foto, met stip, van deze expositie. Niet een foto die je direct vertelt wat je ziet, maar een beeld dat bekeken wil worden en dat daarvoor enige tijd opeist en dat pas daarna de toeschouwer helemaal voor zich kan winnen. Ook waren prenten van Jo van der Beek duidelijke creatieve producten.. Heerlijk om dat te zien. En zelfs Jan Corstjens was, in een foto, ‘door de knieën ‘gegaan en had zich ‘schuldig’ gemaakt aan een mooie en toepasselijke vervreemding in een van zijn foto’s. 

Veel diversiteit dus en zeker ook degelijk en klassiek fotowerk (Martin de Bock en Har Stammen) waarbij ook straatfotografie (Martin de Bock, Ad Bazelmans) hoge ogen gooide. De straatfotografie welke dan, voor de iets minder getrainde toeschouwer, een ‘verhaal’ meer direct en duidelijk weergeeft. Hier was duidelijk de hand van de meester (Peter van Tuijl in dit geval) te zien. 
En van macro tot portret en van landschap tot architectuurfoto’s, het was er allemaal te zien en zeker ook te bewonderen. En natuurlijk was er ook verschil in kwaliteit. Daar waar het overgrote deel van de fotografen zich veel moeite hadden gedaan om toch creatief bezig te zijn waren er ook m.i. enkele toch net iets mindere prenten zoals de foto’s van o.a. dames die op zich best aardige schilderijen op hun lijf hadden laten aanbrengen, maar het bleef daarbij toch wat teveel steken in de gewone registratie, net zoals bij een foto van een o.a. leeuwenkop. Maar daarnaast waren er meer dan voldoende boeiende prenten van o.a. fraaie landschappen en opmerkelijke detaillistische opnames( Ad Bazelmans) te bewonderen. 

Al met al een expositie die toch helemaal paste bij de stijl van deze energieke club en waar Fotogroep F8 gerust trots op kan zijn. Een welgemeende proficiat is hier dan ook zeker op z’n plaats. 

w.g. miel van montfort

2015F8 expof82015