Vrijheid, blijheid en niemand beperken in zijn / haar creativiteit.....!

Dat zou het motto kunnen zijn van Fotart dat ruim vijftien jaar geleden ontstond. Vier fotografen vonden dat ze toe waren aan iets nieuws en wilden zonder beperkingen hun hobby uitoefenen, ze wilden fotograferen zonder gehindert te worden door vastgestelde regels en normen, er waren te veel regels waaraan een foto moest voldoen, daarmee maakt wel de meest pefecte foto, maar je moet geraakt worden door een beeld.

Je kunt ook een fraai beeld maken zonder dat het aan die eisen voldoet....!

Met bovenstaande visie in mijn hoofd geprent toog ik op een druilerige oktober avond richting Cafe de Klinge aan het Pancratiusplein te Heerlen, in de gezellige entourage waarin zich de foto expositie bevond was het al aardig druk. en er was gekozen voor een unieke presentatie op tafels, met langs de wanden borden, hetgeen het open karakter van dit zaaltje ten goede kwam

DSC01682 2

Fotart is een kleine club, die momenteel uit zeven leden bestaan, waarvan er zes hier exposeerden, ieder met ongeveer negen foto's. Er was ook nog een fraaie beamershow en het gezamenlijke project met als thema transport werden getoond en zo konden wij ons vermaken met ruim zestig goed verzorgde prints, die zonder glas werden vertoond.

Tijdens mijn rondgang over deze fraaie expositie zijn er altijd enkele foto's die op je netvlies blijven hangen, waar door je geraakt wordt, die er net boveuit steken en die foto's wil hier graag even naar boven halen.

Trudy van der Gaag met haar foto van een immens groot plein met schitterende ongelijkmatige stenen, waarin twee dansende figuren met hun lange schaduwen voor een enorm kontrast zorgen, hetgeen het aparte beeld ten goede komt en natuurlijk in fraai zwart wit geprint.

Cees van het Hoff toonde ons een opvallend vreemde kombinatie van reflecties, schaduwen en realiteit, waardoor je als het ware op het verkeerde been wordt gezet, maar de bijpassende titel bij deze foto "vreemde vogel" maakte alles weer goed te begrijpen.

Jules de Groot was verantwoordelijk voor de foto op de uitnodiging en affiche, en natuurlijk ook als print op deze expo, simpel en eenvoedig met slechts een paar lijnen en een tikkeltje kleur een beeld maken dat blijft hangen.

DSC01685 2

John Simons fotografeerde een dood gewone hortensia, maar vooral door de bekwame uitsnede en de perfecte bewerking werd het opeens een plaatje om je vingers bij af te likken.

Harry Bos vertoefde in een oude donkere verlaten gang van een gedateerd gebouw, achter een stevig, oud en verweerd hek zie je de opvallende silouetten van twee vreemde gedaantes in een prachtig groen licht. Angstaanjagend mooi...!

DSC01677 2

Tenslotte de haast theatrale foto van Wiel Felder, een statig zwart paard in een mooie mistige omgeving, met een fraai uitgedoste berijder die je aandacht trekt, gefotografeert tijdens een groots evenement in Duitsland, vertelde Wiel me er terloops nog bij.

Al met al een interessante foto expositie, die op de openings avond veel bekijks trok en dat was mijn inziens zeer tercht.