Op vrijdag 19 mei 2019 werd in Kunstruimte 7 tien 49 in Nuth onder grote belangstelling het 40 jarig jubileum van FotoF en de opening van een tentoonstelling feestelijk gevierd. Na een welkom en korte terugblik op de geschiedenis van FotoF door Jean Pierre Cremers, lid van het eerste uur, werd aandacht gegeven aan zijn nestor-schap. Mary van Rossenburg, voorzitster van de Fotobond Limburg verrichtte vervolgens de opening waarna op het buitenterrein de festiviteiten met een muzikaal optreden van de harmonie Sint Bavo werden voortgezet.

Op het buitenterrein werden negen foto’s van leden, op canvas formaat 2x3 meter, gepresenteerd. Een boeiende opstap naar de tentoonstelling in de Kunstruimte. Door de drukte in de Kunstruimte met een drankje en een hapje, was er gelegenheid om de historie van FotoF in beeld en geschrift en foto’s van oud leden te beleven, alsook een digitale presentatie te bekijken. Echter meer dan een globaal beeld van de expositie was niet mogelijk .

 

Expo 2019 37

 

 

Om echt te kunnen genieten van het kwalitatief hoogstaande werk, is de schrijver op de zaterdag nogmaals “Nuth-waarts” gegaan.
De presentatie op het buitenterrein kreeg nu een duidelijke meerwaarde door het zonlicht. De straatfoto van Loek Groenendijk met de niet te missen Franse tekst was een mooie entree . De bejaarde mannen in een goed gekozen decor van Jo Frijns leverde een pakkend beeld op van ouderdom met gebreken. Voorts het dromerig beeld van leven van Jo van Aken, de scene rond de snoepwinkel van Jean Pierre Cremers en de molenaar van Chrit Habets .De strandopname van Peter Nijskens liet in één beeld de veelzijdigheid van het strandleven zien ,de tegenlichtopname van het spinnenweb van Guido Verbruggen, de wantrouwige blik en pose van de man in het landschap van Theo Finger en, als slot van de rondgang, het meisje met haar spontane pose op het oorlogskerkhof in Margraten van Wim Kok, een beeld dat aangeeft wat ”in vredesnaam” betekent. Een boeiende verzameling beelden die uitnodigde om de expositie te bezoeken vanuit de boodschap van veelzijdigheid en beeldinhoud..

 

Expo 2019 36


De expositie
Als eerste de 9 foto’s in kleur van Peter Nijskens, met in elke foto een muzikant in een qua expressie goed gekozen actiemoment. Riet Collaris fotografeerde het prepareren en vlucht van een hete luchtballon, een verhaal dat in zijn weergave nog duidelijk niet af is. De straatfotografie in Luik van Theo Finger was boeiend. De zwart wit foto’s toonde dat hij in staat is “Het moment suprême” uitstekend te pakken, zowel in momenten als in poses. Guido Verbruggen koos strand en strandhotel buiten het seizoen als motief vanuit twee verschillende invalshoeken en weet de stilte goed in beeld te brengen. De serie van Jo van Aken die details van aangetast metaal als motief heeft is interessant door de opbouw, structuur en kleur; zijn urban-foto’s van een verlaten ijzergieterij zijn sterk door de beeldkeuze en uitwerking. Jo Frijns toont een kleurrijke serie van een vulkanisch gebied .De beelden doen mij denken aan het kleurenspel gemaakt door micro-organismen in Yellowstone , zijn serie van een processie in de mist is sterk door de motiefkeuze en de sfeer. Wim Kok zoekt het in minimalisme .De 4 foto’s zijn geïnspireerd door een songtekst, prachtig van opbouw en lichtgebruik en 3 foto’s door de stilte en rust van de nacht. De serie van Loek Groenendijk “wanhoop en inspiratie” bestaat uit 4 portretten van een vrouw met verschillende expressieve gelaatsuitdrukkingen is boeiend. Zijn reportage van het leven in een nonnen- convent geeft een indrukwekkend beeld van het kloosterleven.

Fotof 40 009

Chrit  Habets brengt een reportageserie van 20 foto’s over het leven van een molenaar “Van gewas tot meel”. Een mooie serie waarin het werk van een molenaar goed in beeld wordt gebracht. Tenslotte het werk van Jean Pierre Cremers. Zijn serie over een museumbezoek vraagt voor een creatieve invulling door de beschouwer; de serie van 4 zelfportretten in zwart wit in een decor van een landschap is uiterst creatief. Het gelaat bedekt, de ogen vrij , die je priemend aankijken. Het beeld pakt je, laat je niet los.
Samengevat: een prachtige expositie van een prima niveau.
Proficiat! Wien van der Weijden

Ben je benieuwd geworden, na het lezen van dit verslag......

De foto expositie is nog te bekijken op zaterdag 25 en zondag 26 mei van 11- 17 uur.

Fotof 40 042
Voor meer foto’s van de jubileumviering en expo zie de website van FotoF