Pakweg 75 mensen waren op 26 oktober aanwezig bij de opening van de jubileum (45 jaar) tentoonstelling van Fotogroep Horst aan de Maas in de wetenschappelijke bibliotheek. Mede-oprichter van Fotohobbyclub Onstofix, zoals de groep vroeger heette, Hub Vermeeren trapte als voorzitter van de jubileumcommissie de openingsceremonie af.

Wethouder Han Geurts was aanwezig om de club te feliciteren met jubileum en tentoonstelling en daarna kwam Brendan van de Beuken (Fotograaf, Eindverantwoordelijke “Beeld” bij Dagblad de Limburger en voorheen docent aan de Fotovakschool) aan het woord. Als die wat zegt valt er altijd iets te leren. Ook deze keer. Hij bleek vooral benieuwd naar het verhaal achter de foto. Wat vertelt de foto? Waarom staat het beeld er op zoals het er op staat? Waarom is de foto gemaakt zoals ie gemaakt is? Allemaal vragen die een foto kan oproepen en deels ook beantwoorden. Zie onder meer de middenpagina van Dagblad de Limburger waar Brendan elke zaterdag een foto bespreekt. Diezelfde vragen, die hij in de krant stelt, zijn ook op deze expositie te stellen volgens Brendan. Hij benoemde enkele foto’s uit de tentoonstelling en hun pluspunten en riep iedereen op om met voldoende aandacht te kijken en de genoemde vragen daarbij in het achterhoofd te houden. Vervolgens opende Brendan de tentoonstelling door een slideshow te starten waarbij alle ge-exposeerde foto’s kort (1,2 seconden) getoond werden. Deze slideshow werd begeleid met live muziek. Leuk!

N18hadm2Fotogroep Horst aan de Maas laat in de tentoonstelling ongeveer 130 foto’s zien in diverse presentatievormen en dat zorgt voor een aangename afwisseling. Er is een grote open kubus met fotowerk en er hangen foto’s in de bekende 40x50 lijsten, maar er zijn ook een aantal grote drukken op aluminium en panorama-foto’s. Er hangen zelfs enkele foto’s in het plafond. Het merendeel van de foto’s is per fotograaf gerangschikt en je kan duidelijk ieders voorkeur in de fotografie herkennen. Daarbij valt op dat er nogal behoudend en tijdloos gefotografeerd wordt. Fotografie vooral als ontspanning en daar is in principe niks mis mee. Er zijn een flink aantal dierenportretten, landschappen, macro’s, objecten, naast foto’s die het vooral van vlakken en lijnen moeten hebben. In een openbare ruimte zoals de bibliotheek is daar wat voor te zeggen, maar voor geoefende en verwende kijkers zou het toch soms wat spannender en verrassender mogen met wat meer foto’s die uitdagen, schuren en/of eigentijdser zijn. Ook zijn niet alle afdrukken optimaal. Contrast, helderheid en scherpte bieden soms nog wat meer mogelijkheden. Fotografie is schrijven met licht. Natuurfotograaf Bas Meelker hield enkele jaren geleden in Horst (op uitnodiging van deze Fotogroep) een fantastische lezing over het juiste gebruik van licht. Vooral belangrijk als je de opname maakt, maar in de nabewerking is dat vaak nog wat te bij te sturen. Dat geldt niet alleen in de natuurfotografie. Die presentatie was niet meer zo voelbaar in de tentoonstelling. Gelukkig waren er toch ook een aantal beelden die wél meer lieten zien, waarbij de hulpvragen van Brendan duidelijker gesteld en beantwoord werden. Fotografie, die niet enkel ontspanning is, maar ook een voelbare passie.

Fotogroep Horst aan de Maas laat met deze expositie op een toegankelijke manier, met laagdrempelige foto’s aan de lokale gemeenschap zien waar ze mee bezig zijn. De Fotogroep staat midden in die gemeenschap. Zo zijn ze regelmatig actief met het fotograferen van evenementen. Ook in deze tentoonstelling komt dat terug. Er hangen een aantal foto’s die gemaakt werden in een project waarbij de groep fotografieles gaf aan “Best Bijzondere” kinderen. Mooie projecten zijn dat. Het jubileumjaar en de expositie worden verder nog aangekleed met lezingen van natuurfotograaf Loulou Beavers en fotografie-coryfee Ton Hendriks. Lezingen die ik kan aanbevelen! Zie de website van Fotogroep Horst aan de Maas.

Samenvattend: de club laat met deze expositie en bijprogramma goed zien waar ze mee bezig zijn. Dát is het verhaal achter Fotogroep Horst aan de Maas.

Jan Nabuurs