Op vrijdag 19 mei 2019 werd in Kunstruimte 7 tien 49 in Nuth onder grote belangstelling het 40 jarig jubileum van FotoF en de opening van een tentoonstelling feestelijk gevierd. Na een welkom en korte terugblik op de geschiedenis van FotoF door Jean Pierre Cremers, lid van het eerste uur, werd aandacht gegeven aan zijn nestor-schap. Mary van Rossenburg, voorzitster van de Fotobond Limburg verrichtte vervolgens de opening waarna op het buitenterrein de festiviteiten met een muzikaal optreden van de harmonie Sint Bavo werden voortgezet.

Op het buitenterrein werden negen foto’s van leden, op canvas formaat 2x3 meter, gepresenteerd. Een boeiende opstap naar de tentoonstelling in de Kunstruimte. Door de drukte in de Kunstruimte met een drankje en een hapje, was er gelegenheid om de historie van FotoF in beeld en geschrift en foto’s van oud leden te beleven, alsook een digitale presentatie te bekijken. Echter meer dan een globaal beeld van de expositie was niet mogelijk .

 

Expo 2019 37

 

 

Om echt te kunnen genieten van het kwalitatief hoogstaande werk, is de schrijver op de zaterdag nogmaals “Nuth-waarts” gegaan.
De presentatie op het buitenterrein kreeg nu een duidelijke meerwaarde door het zonlicht. De straatfoto van Loek Groenendijk met de niet te missen Franse tekst was een mooie entree . De bejaarde mannen in een goed gekozen decor van Jo Frijns leverde een pakkend beeld op van ouderdom met gebreken. Voorts het dromerig beeld van leven van Jo van Aken, de scene rond de snoepwinkel van Jean Pierre Cremers en de molenaar van Chrit Habets .De strandopname van Peter Nijskens liet in één beeld de veelzijdigheid van het strandleven zien ,de tegenlichtopname van het spinnenweb van Guido Verbruggen, de wantrouwige blik en pose van de man in het landschap van Theo Finger en, als slot van de rondgang, het meisje met haar spontane pose op het oorlogskerkhof in Margraten van Wim Kok, een beeld dat aangeeft wat ”in vredesnaam” betekent. Een boeiende verzameling beelden die uitnodigde om de expositie te bezoeken vanuit de boodschap van veelzijdigheid en beeldinhoud..

 

Expo 2019 36


De expositie
Als eerste de 9 foto’s in kleur van Peter Nijskens, met in elke foto een muzikant in een qua expressie goed gekozen actiemoment. Riet Collaris fotografeerde het prepareren en vlucht van een hete luchtballon, een verhaal dat in zijn weergave nog duidelijk niet af is. De straatfotografie in Luik van Theo Finger was boeiend. De zwart wit foto’s toonde dat hij in staat is “Het moment suprême” uitstekend te pakken, zowel in momenten als in poses. Guido Verbruggen koos strand en strandhotel buiten het seizoen als motief vanuit twee verschillende invalshoeken en weet de stilte goed in beeld te brengen. De serie van Jo van Aken die details van aangetast metaal als motief heeft is interessant door de opbouw, structuur en kleur; zijn urban-foto’s van een verlaten ijzergieterij zijn sterk door de beeldkeuze en uitwerking. Jo Frijns toont een kleurrijke serie van een vulkanisch gebied .De beelden doen mij denken aan het kleurenspel gemaakt door micro-organismen in Yellowstone , zijn serie van een processie in de mist is sterk door de motiefkeuze en de sfeer. Wim Kok zoekt het in minimalisme .De 4 foto’s zijn geïnspireerd door een songtekst, prachtig van opbouw en lichtgebruik en 3 foto’s door de stilte en rust van de nacht. De serie van Loek Groenendijk “wanhoop en inspiratie” bestaat uit 4 portretten van een vrouw met verschillende expressieve gelaatsuitdrukkingen is boeiend. Zijn reportage van het leven in een nonnen- convent geeft een indrukwekkend beeld van het kloosterleven.

Fotof 40 009

Chrit  Habets brengt een reportageserie van 20 foto’s over het leven van een molenaar “Van gewas tot meel”. Een mooie serie waarin het werk van een molenaar goed in beeld wordt gebracht. Tenslotte het werk van Jean Pierre Cremers. Zijn serie over een museumbezoek vraagt voor een creatieve invulling door de beschouwer; de serie van 4 zelfportretten in zwart wit in een decor van een landschap is uiterst creatief. Het gelaat bedekt, de ogen vrij , die je priemend aankijken. Het beeld pakt je, laat je niet los.
Samengevat: een prachtige expositie van een prima niveau.
Proficiat! Wien van der Weijden

Ben je benieuwd geworden, na het lezen van dit verslag......

De foto expositie is nog te bekijken op zaterdag 25 en zondag 26 mei van 11- 17 uur.

Fotof 40 042
Voor meer foto’s van de jubileumviering en expo zie de website van FotoF

De foto’s van Loulou zijn impressionistische schetsen. Ze roepen een gevoel van spontaniteit en intuïtie op. Gemaakt met een groot gevoel voor creativiteit. Ze doet dit o.a. door gebruik te maken van meervoudige belichting. Met haar foto’s geeft ze uitdrukking aan haar liefde voor de natuur. Het liefst op locatie zoekt ze naar het juiste kader, naar de grens tussen scherpte en onscherpte, naar de juiste belichting door soms meerdere foto’s te maken met verschillend diafragma of sluitertijd. Als zij op locatie haar foto’s maakt zoekt ze naar het beslissende moment dat voor haar, de hersenen, de ogen en het hart op één lijn zitten.

Ben je nieuwsgierig naar het volledige verslag van de lezing van Loulou Beavers op 9-11-2018 in Horst klik op de volgende link :
www.fotogroephorstaandemaas.com .

Op 9, 10 en 11 november exposeerde Fotogroep F8 in haar thuisbasis, café de sport in Melick. Een jubileum, want Fotogroep F8 viert haar 40-jarig bestaan. Reden dus voor een feestje! Tijdens de opening van de expositie vrijdagavond 9 november blikte Frans Grommen terug op de historie van de fotogroep. Aan de hand van een aantal oude foto’s van leden (die er nog steeds waren!) gaf hij een mooi inkijkje in de jaren vanaf de start van de club 1978 tot aan het digitale tijdperk. Twee leden zijn al 40 jaar lid van F8: Huub Heemels en Jan Corstjens. Uiteraard werden beiden door voorzitter Ko Stolp in het zonnetje gezet. Voor zijn tomeloze inzet voor de club werd Jan Cortjens ook benoemd tot erelid van Fotogroep F8.

Op de foto v.l.n.r.: Jan Corstjens, Ko Stolp en Huub Heemels

Het aantal leden van F8 is de afgelopen jaren weer gegroeid tot 18 leden. Alle leden deden mee aan de expositie, waarbij ieder lid 5 foto’s exposeerde. Het geheel was een zeer afwisselende expositie, met fraaie beelden in alle genres: natuur/landschap, macro, abstract, straat. architectuur, portret,etc. Mooi is dat de club niet alleen gegroeid is in aantal leden, maar ook de kwaliteit van de foto’s laten een opgaande lijn zien. Nieuw bloed geeft ook weer nieuwe impulsen, waarmee je elkaar kunt inspireren!

Het voert te ver om het werk van alle fotografen te beschrijven in deze terugblik. Mijn persoonlijke favorieten van deze expositie zijn de foto van een kapperszaak van Martin de Bock (sfeervolle opname van bijzonder interieur en de kapper maakt contact maar blijft gelukkig toch spontaan) , de foto van de muziekband van Paul Vostermans (de poses zijn fenomenaal en de groothoekopname benadrukt dit) en de foto van de turnmeisjes in de lucht van Har Stammen (precies ’t goede moment in de lucht en de handen onderaan maken dit beeld tot een verhaal). Maar vraag iemand anders en je krijgt een andere keuze, want er was nog veel meer mooi fotowerk!

Mary van Rossenberg

 

 

Bron: VIA Limburg / Roermond e.o. d.d. 7 november 2018

Vossenvuur is wellicht en wat eigenaardige naam voor een fotoclub. De website geeft een verklaring: het Finse woord voor Noorderlicht is 'revontulet' wat vertaald kan worden als 'vossenvuur'. Vernoemd naar een van de vele mythes om het lichtverschijnsel te verklaren. Men geloofde namelijk dat de zwaaiende staart van een vos sneeuwvlokken liet opdwarrelen en zo het lichtspel creëerde.

Vossenvuur bestaat pas 5 jaar en dit is hun tweede expositie. De eerste was in 2016. De meeste leden echter zijn eerder van andere fotoclubs lid geweest en hebben veel meer ervaring. Om de expositieruimte te bereiken was vanaf de parkeerplaats een stevige maar aangename wandeling noodzakelijk. De expositie werd gehouden in het Pompgebouw, een markant punt in het Brunssumse Schutterspark. In de tijd van de mijnindustrie werd hier het grondwater van Staatsmijn Hendrik gefilterd.

Vossenvuur had de expohal professioneel ingericht. De meest foto’s hingen ingelijst aan bouwhekken maar waren vrijwel allemaal voorzien van individuele verlichting. Deze is door de leden zelf aangeschaft en kan dus ook in de toekomst gebruikt worden. Wanden van hal waren voor een deel opgevuld met extra, niet ingelijst, fotowerk, waaronder een serie waarbij de een lid zijn foto doorgaf en de volgende fotograaf zich daardoor moest laten inspireren. Het water bleek hierbij wel een rode draad.

 

Bij de eerste rondgang vallen een paar zaken op:

 • De foto’s zijn technisch erg goed, prachtig gedrukt en in veel gevallen vlijmscherp. De fotoclub zou zich ook “gestoken scherp” mogen noemen.
 • De leden van Vossenvuur zijn reislustig. De foto’s zijn overal ter wereld gemaakt. De terminologie reisfotografie is hier op zijn plaats. De meeste leden werken niet thematisch.
 • En zoals al gezegd; een uitstekende verlichting.

Er hingen veel foto’s van de 11 leden. Ondoenlijk dus om alles te beschrijven. Ik beperk me tot de foto van iedere exposant die mij het meeste aansprak.

 • Kitty Meesters; heel divers werk. Voor mij sprong het bloemenveld eruit. Prachtige scherpe tulpen op de voorgrond die in de verte uit de scherptediepte lopen. Overigens had het diafragma nog wel iets kleiner mogen zijn waardoor en groter deel van het veld scherp zou zijn geweest.
 • Marc Wienbroker: Veel foto’s van hem waaronder een van een donker jongetje met een vrouw (zijn moeder?) onscherp op de achtergrond. Echter de foto van de smidse sprak mij nog meer aan.
 • Guus Janssen: Werkt veel met lange sluitertijden. De meeste foto’s zijn geprint op fotopapier met een schilderdoek structuur. Bij een foto van een oude man met een baard geeft dit een extra mooi effect.
 • Wil van Schendel: ook hij heeft erg divers werk. Het is allemaal mooi maar ik ga voor de foto van de vlinder op de aar maar ook voor het kerkinterieur vanwege het mooi licht effect.
 • Andre Buntinx: bij hem veel macro en landschap. En alle zeer gedetailleerd weergegeven. Hier springt voor mij het uilenoog eruit, vanwege de compositie.
 • Jochem Linnarz: ook Jochem is een fotograaf die meerder onderwerpen niet uit de weeg gaat. De foto genomen tijdens een fototocht naar de brug van Vroenhoven springt er voor mij uit. Een mooie compositie met vormen en lichtval in zwart-wit. Tijdloos en de aanwezige korrel zorgt voor nostalgie.
 • Ronald Smeijsters: hij beperkt zich tot 2 thema’s met ieder 3 foto’s. Een moderne bibliotheek in Amersfoort en een landschap met ijs. Ik kan niet kiezen; beide series spreken me zeer aan.
 • Lianne Smeijsters: bevroren bloemen, een thema dat zij eerder liet zien. Een vorm van ‘ table top’ zie ik zelf niet beoefen. Maar er zijn juweeltjes bij.
 • Jan Kebeck: ook hier een diversiteit aan onderwerpen. De foto met de vlinder springt eruit vanwege de mooie compositie.
 • Ton Hoenen: fotowerk gemaakt tijdens ene reis naar Afrika. Het meest verrast de foto van een jongentje dat de fotograaf argwanend aankijkt. Maar er is wel contract.
 • Ger Geefshuysen: ook hier veel macro en Noorse beelden. De foto's van een (Noorse?) smidse springen eruit.

Kortom er was veel moois te zien. Als je deze expositie (2018) vergelijkt met die van 2016 (de foto’s staan nog op de website http://vossenvuur.nl/expo-2016/ ) dan moet je misschien concluderen dat er toe wat meer geëxperimenteerd werd. Het programma van de clubavonden laat zien dat veel tijd gaat zitten in het bekijken van eigen vrij werk van de leden. Tweemaal per jaar is er een thema. Uit eigen ervaring kan ik stellen dat het werken met een eigen (persoonlijk) thema kan leiden tot een verdere verdieping van het fotowerk. Niet altijd gemakkelijk maar wel fantastisch als dat lukt.

Peter van der Ham

Pakweg 75 mensen waren op 26 oktober aanwezig bij de opening van de jubileum (45 jaar) tentoonstelling van Fotogroep Horst aan de Maas in de wetenschappelijke bibliotheek. Mede-oprichter van Fotohobbyclub Onstofix, zoals de groep vroeger heette, Hub Vermeeren trapte als voorzitter van de jubileumcommissie de openingsceremonie af.

Wethouder Han Geurts was aanwezig om de club te feliciteren met jubileum en tentoonstelling en daarna kwam Brendan van de Beuken (Fotograaf, Eindverantwoordelijke “Beeld” bij Dagblad de Limburger en voorheen docent aan de Fotovakschool) aan het woord. Als die wat zegt valt er altijd iets te leren. Ook deze keer. Hij bleek vooral benieuwd naar het verhaal achter de foto. Wat vertelt de foto? Waarom staat het beeld er op zoals het er op staat? Waarom is de foto gemaakt zoals ie gemaakt is? Allemaal vragen die een foto kan oproepen en deels ook beantwoorden. Zie onder meer de middenpagina van Dagblad de Limburger waar Brendan elke zaterdag een foto bespreekt. Diezelfde vragen, die hij in de krant stelt, zijn ook op deze expositie te stellen volgens Brendan. Hij benoemde enkele foto’s uit de tentoonstelling en hun pluspunten en riep iedereen op om met voldoende aandacht te kijken en de genoemde vragen daarbij in het achterhoofd te houden. Vervolgens opende Brendan de tentoonstelling door een slideshow te starten waarbij alle ge-exposeerde foto’s kort (1,2 seconden) getoond werden. Deze slideshow werd begeleid met live muziek. Leuk!

N18hadm2Fotogroep Horst aan de Maas laat in de tentoonstelling ongeveer 130 foto’s zien in diverse presentatievormen en dat zorgt voor een aangename afwisseling. Er is een grote open kubus met fotowerk en er hangen foto’s in de bekende 40x50 lijsten, maar er zijn ook een aantal grote drukken op aluminium en panorama-foto’s. Er hangen zelfs enkele foto’s in het plafond. Het merendeel van de foto’s is per fotograaf gerangschikt en je kan duidelijk ieders voorkeur in de fotografie herkennen. Daarbij valt op dat er nogal behoudend en tijdloos gefotografeerd wordt. Fotografie vooral als ontspanning en daar is in principe niks mis mee. Er zijn een flink aantal dierenportretten, landschappen, macro’s, objecten, naast foto’s die het vooral van vlakken en lijnen moeten hebben. In een openbare ruimte zoals de bibliotheek is daar wat voor te zeggen, maar voor geoefende en verwende kijkers zou het toch soms wat spannender en verrassender mogen met wat meer foto’s die uitdagen, schuren en/of eigentijdser zijn. Ook zijn niet alle afdrukken optimaal. Contrast, helderheid en scherpte bieden soms nog wat meer mogelijkheden. Fotografie is schrijven met licht. Natuurfotograaf Bas Meelker hield enkele jaren geleden in Horst (op uitnodiging van deze Fotogroep) een fantastische lezing over het juiste gebruik van licht. Vooral belangrijk als je de opname maakt, maar in de nabewerking is dat vaak nog wat te bij te sturen. Dat geldt niet alleen in de natuurfotografie. Die presentatie was niet meer zo voelbaar in de tentoonstelling. Gelukkig waren er toch ook een aantal beelden die wél meer lieten zien, waarbij de hulpvragen van Brendan duidelijker gesteld en beantwoord werden. Fotografie, die niet enkel ontspanning is, maar ook een voelbare passie.

Fotogroep Horst aan de Maas laat met deze expositie op een toegankelijke manier, met laagdrempelige foto’s aan de lokale gemeenschap zien waar ze mee bezig zijn. De Fotogroep staat midden in die gemeenschap. Zo zijn ze regelmatig actief met het fotograferen van evenementen. Ook in deze tentoonstelling komt dat terug. Er hangen een aantal foto’s die gemaakt werden in een project waarbij de groep fotografieles gaf aan “Best Bijzondere” kinderen. Mooie projecten zijn dat. Het jubileumjaar en de expositie worden verder nog aangekleed met lezingen van natuurfotograaf Loulou Beavers en fotografie-coryfee Ton Hendriks. Lezingen die ik kan aanbevelen! Zie de website van Fotogroep Horst aan de Maas.

Samenvattend: de club laat met deze expositie en bijprogramma goed zien waar ze mee bezig zijn. Dát is het verhaal achter Fotogroep Horst aan de Maas.

Jan Nabuurs