Vrijheid, blijheid en niemand beperken in zijn / haar creativiteit.....!

Dat zou het motto kunnen zijn van Fotart dat ruim vijftien jaar geleden ontstond. Vier fotografen vonden dat ze toe waren aan iets nieuws en wilden zonder beperkingen hun hobby uitoefenen, ze wilden fotograferen zonder gehindert te worden door vastgestelde regels en normen, er waren te veel regels waaraan een foto moest voldoen, daarmee maakt wel de meest pefecte foto, maar je moet geraakt worden door een beeld.

Je kunt ook een fraai beeld maken zonder dat het aan die eisen voldoet....!

Met bovenstaande visie in mijn hoofd geprent toog ik op een druilerige oktober avond richting Cafe de Klinge aan het Pancratiusplein te Heerlen, in de gezellige entourage waarin zich de foto expositie bevond was het al aardig druk. en er was gekozen voor een unieke presentatie op tafels, met langs de wanden borden, hetgeen het open karakter van dit zaaltje ten goede kwam

DSC01682 2

Fotart is een kleine club, die momenteel uit zeven leden bestaan, waarvan er zes hier exposeerden, ieder met ongeveer negen foto's. Er was ook nog een fraaie beamershow en het gezamenlijke project met als thema transport werden getoond en zo konden wij ons vermaken met ruim zestig goed verzorgde prints, die zonder glas werden vertoond.

Tijdens mijn rondgang over deze fraaie expositie zijn er altijd enkele foto's die op je netvlies blijven hangen, waar door je geraakt wordt, die er net boveuit steken en die foto's wil hier graag even naar boven halen.

Trudy van der Gaag met haar foto van een immens groot plein met schitterende ongelijkmatige stenen, waarin twee dansende figuren met hun lange schaduwen voor een enorm kontrast zorgen, hetgeen het aparte beeld ten goede komt en natuurlijk in fraai zwart wit geprint.

Cees van het Hoff toonde ons een opvallend vreemde kombinatie van reflecties, schaduwen en realiteit, waardoor je als het ware op het verkeerde been wordt gezet, maar de bijpassende titel bij deze foto "vreemde vogel" maakte alles weer goed te begrijpen.

Jules de Groot was verantwoordelijk voor de foto op de uitnodiging en affiche, en natuurlijk ook als print op deze expo, simpel en eenvoedig met slechts een paar lijnen en een tikkeltje kleur een beeld maken dat blijft hangen.

DSC01685 2

John Simons fotografeerde een dood gewone hortensia, maar vooral door de bekwame uitsnede en de perfecte bewerking werd het opeens een plaatje om je vingers bij af te likken.

Harry Bos vertoefde in een oude donkere verlaten gang van een gedateerd gebouw, achter een stevig, oud en verweerd hek zie je de opvallende silouetten van twee vreemde gedaantes in een prachtig groen licht. Angstaanjagend mooi...!

DSC01677 2

Tenslotte de haast theatrale foto van Wiel Felder, een statig zwart paard in een mooie mistige omgeving, met een fraai uitgedoste berijder die je aandacht trekt, gefotografeert tijdens een groots evenement in Duitsland, vertelde Wiel me er terloops nog bij.

Al met al een interessante foto expositie, die op de openings avond veel bekijks trok en dat was mijn inziens zeer tercht.

Het was voor AFT uit Tegelen fantastisch dat Cees Rullens (regisseur van o.a. de Passiespelen en de Venlose Revue) bereid gevonden was om op 28-09-'19 hun jaarlijkse foto-expositie in te leiden. Daarover uit betrouwbare bron vernomen, dat Rullens op een boeiende manier links wist te leggen tussen fotografie en wat er zo allemaal bij zijn regisseurswerk om de hoek komt kijken. De ruim 60 hierbij aanwezigen raakten ademloos in zijn ban bij zijn voorbeelden hoe deze verschillende kunstvormen problemen oproepen die opgelost moeten worden en daarmee de creativiteit aanspreken.

De uitgebreide expositie van ruim meer dan 100 foto's, die overzichtelijk gepresenteerd werden bood ieder wat wils. De locatie Oud St.Gregor, binnen het gebouw van het Missiemuseum Steyl is een uitermate geschikte expositieruimte. Onder prima verlichting waren zo goed als alle bekende genres van fotografie per fotograaf gerangschikt en goed verzorgd op de juiste kijkhoogte opgehangen.

Macro's, architectuur, natuur, landschap, dieren en portretten waren er te over om te bewonderen of af en toe een glimlach bij de toeschouwer op te roepen, ofwel emotioneel geraakt te worden. Bij een portret in zwart-wit van Thorsten Vöhrs bleven meerdere bezoekers wat langer stilstaan.

Enkele foto's waren ter afwisseling omkaderd door een goed bij desbetreffende foto's passende bordeaux-rood passe partout. Heel verrassend was een foto van Bart Beurskens door zijn niet traditioneel vierkante of rechthoekige inkadering, maar die in een uitgerekt hoekige vorm prijkte.

Er was aardig wat gefotografeerde architectuur te zien, zoals de prettig in kleur ogende spiraalvormen van trappenhuizen op de foto's van Jeu Hovens en Jan Thijssen (deze foto bleek per telefoon gemaakt).

De Maas heeft ook tot enkele sfeervolle foto's geïnspireerd, zoals bij Bert Jacobs zijn Maas-landschap met zachte, mistige kleuren.

In een aparte ruimte werd regelmatig een digi-presentatie van foto's met bijpassende muziek vertoond. Overwegend erg goede muziekkeuze en verrassend dat er in deze 15 min durende audio- visuele presentatie weer totaal andere foto-onderwerpen en stijlen mooi in elkaar overvloeiend voorbij kwamen.

De grappig aandoende serie foto's met 'Kuifje' in de hoofdrol van Peter Hilberts liet vele markante plekjes in Tegelen zien, abstracter was de serie Leven in Bubbels' van Heinz Schmetz waarin prachtige bubbels, bijna jammer dat er geen foto uit de serie Bubbels geprint in de expositie hing.

Bijzonder smaakvol was de serie naakten in Overlay van Thorsten Vöhrs, de zeer bekende Borobodur was door Huub Schroeder van alle kanten gefotografeerd waarbij de muzikale ondersteuning iets meer Hawaiaans dan Javaans klonk. Afrika zoals het nu is van Hen Peeters met o.a. vleesverscheurende leeuwen. De prachtige kleuren van Roest en Oxydatie van Wiel Driessen waren oogstrelend. Voorts nog series over Kerken en kathedralen, leuke straatjes gezien in Bij ons in de straat, Insecten en een serie rondom en binnenin Landgoed Holtmühle.

Om het publiek terdege bij de expositie te betrekken was er een keuzeformuliertje in te vullen, waarop aan te geven was welke foto je de beste, de 2e of 3e beste vond, hetgeen met het nummer wat bij de foto hing aangegeven kon worden. De foto die door het publiek als beste beoordeeld wordt komt jaarlijks bij de volgende expositie op de affiche.

Enerzijds stimuleert dit wel wat competitie onder de leden, anderzijds wordt het publiek geëerd met de inspraakmogelijkheid. Doordat er zoveel aantrekkelijke foto's waren was het niet eenvoudig om daar je persoonlijke topper uit te kiezen. Prettig dat het publiek op deze locatie ook even rustig alles kon laten bezinken bij een kop koffie of thee in de daartoe ingerichte ruimte, eveneens een pluspunt vormt de aanwezigheid van toiletten.

In alle opzichten lijkt me dat de jaarlijkse expositie van AFT door alle moeite en aandacht die men er in alle facetten aan besteed heeft, weer goed geslaagd is.

Olga van Koert AFV Blerick.

 


Achitectuur spiraal van Jan Thijssen

Architectuur spiraal van Jeu Hovens

Foto van Bart Beurskens met apart kader


Landschap uitzicht op de Maas van Bert Jacobs

 

 

Op vrijdag 19 mei 2019 werd in Kunstruimte 7 tien 49 in Nuth onder grote belangstelling het 40 jarig jubileum van FotoF en de opening van een tentoonstelling feestelijk gevierd. Na een welkom en korte terugblik op de geschiedenis van FotoF door Jean Pierre Cremers, lid van het eerste uur, werd aandacht gegeven aan zijn nestor-schap. Mary van Rossenburg, voorzitster van de Fotobond Limburg verrichtte vervolgens de opening waarna op het buitenterrein de festiviteiten met een muzikaal optreden van de harmonie Sint Bavo werden voortgezet.

Op het buitenterrein werden negen foto’s van leden, op canvas formaat 2x3 meter, gepresenteerd. Een boeiende opstap naar de tentoonstelling in de Kunstruimte. Door de drukte in de Kunstruimte met een drankje en een hapje, was er gelegenheid om de historie van FotoF in beeld en geschrift en foto’s van oud leden te beleven, alsook een digitale presentatie te bekijken. Echter meer dan een globaal beeld van de expositie was niet mogelijk .

 

Expo 2019 37

 

 

Om echt te kunnen genieten van het kwalitatief hoogstaande werk, is de schrijver op de zaterdag nogmaals “Nuth-waarts” gegaan.
De presentatie op het buitenterrein kreeg nu een duidelijke meerwaarde door het zonlicht. De straatfoto van Loek Groenendijk met de niet te missen Franse tekst was een mooie entree . De bejaarde mannen in een goed gekozen decor van Jo Frijns leverde een pakkend beeld op van ouderdom met gebreken. Voorts het dromerig beeld van leven van Jo van Aken, de scene rond de snoepwinkel van Jean Pierre Cremers en de molenaar van Chrit Habets .De strandopname van Peter Nijskens liet in één beeld de veelzijdigheid van het strandleven zien ,de tegenlichtopname van het spinnenweb van Guido Verbruggen, de wantrouwige blik en pose van de man in het landschap van Theo Finger en, als slot van de rondgang, het meisje met haar spontane pose op het oorlogskerkhof in Margraten van Wim Kok, een beeld dat aangeeft wat ”in vredesnaam” betekent. Een boeiende verzameling beelden die uitnodigde om de expositie te bezoeken vanuit de boodschap van veelzijdigheid en beeldinhoud..

 

Expo 2019 36


De expositie
Als eerste de 9 foto’s in kleur van Peter Nijskens, met in elke foto een muzikant in een qua expressie goed gekozen actiemoment. Riet Collaris fotografeerde het prepareren en vlucht van een hete luchtballon, een verhaal dat in zijn weergave nog duidelijk niet af is. De straatfotografie in Luik van Theo Finger was boeiend. De zwart wit foto’s toonde dat hij in staat is “Het moment suprême” uitstekend te pakken, zowel in momenten als in poses. Guido Verbruggen koos strand en strandhotel buiten het seizoen als motief vanuit twee verschillende invalshoeken en weet de stilte goed in beeld te brengen. De serie van Jo van Aken die details van aangetast metaal als motief heeft is interessant door de opbouw, structuur en kleur; zijn urban-foto’s van een verlaten ijzergieterij zijn sterk door de beeldkeuze en uitwerking. Jo Frijns toont een kleurrijke serie van een vulkanisch gebied .De beelden doen mij denken aan het kleurenspel gemaakt door micro-organismen in Yellowstone , zijn serie van een processie in de mist is sterk door de motiefkeuze en de sfeer. Wim Kok zoekt het in minimalisme .De 4 foto’s zijn geïnspireerd door een songtekst, prachtig van opbouw en lichtgebruik en 3 foto’s door de stilte en rust van de nacht. De serie van Loek Groenendijk “wanhoop en inspiratie” bestaat uit 4 portretten van een vrouw met verschillende expressieve gelaatsuitdrukkingen is boeiend. Zijn reportage van het leven in een nonnen- convent geeft een indrukwekkend beeld van het kloosterleven.

Fotof 40 009

Chrit  Habets brengt een reportageserie van 20 foto’s over het leven van een molenaar “Van gewas tot meel”. Een mooie serie waarin het werk van een molenaar goed in beeld wordt gebracht. Tenslotte het werk van Jean Pierre Cremers. Zijn serie over een museumbezoek vraagt voor een creatieve invulling door de beschouwer; de serie van 4 zelfportretten in zwart wit in een decor van een landschap is uiterst creatief. Het gelaat bedekt, de ogen vrij , die je priemend aankijken. Het beeld pakt je, laat je niet los.
Samengevat: een prachtige expositie van een prima niveau.
Proficiat! Wien van der Weijden

Ben je benieuwd geworden, na het lezen van dit verslag......

De foto expositie is nog te bekijken op zaterdag 25 en zondag 26 mei van 11- 17 uur.

Fotof 40 042
Voor meer foto’s van de jubileumviering en expo zie de website van FotoF

De foto’s van Loulou zijn impressionistische schetsen. Ze roepen een gevoel van spontaniteit en intuïtie op. Gemaakt met een groot gevoel voor creativiteit. Ze doet dit o.a. door gebruik te maken van meervoudige belichting. Met haar foto’s geeft ze uitdrukking aan haar liefde voor de natuur. Het liefst op locatie zoekt ze naar het juiste kader, naar de grens tussen scherpte en onscherpte, naar de juiste belichting door soms meerdere foto’s te maken met verschillend diafragma of sluitertijd. Als zij op locatie haar foto’s maakt zoekt ze naar het beslissende moment dat voor haar, de hersenen, de ogen en het hart op één lijn zitten.

Ben je nieuwsgierig naar het volledige verslag van de lezing van Loulou Beavers op 9-11-2018 in Horst klik op de volgende link :
www.fotogroephorstaandemaas.com .

Op 9, 10 en 11 november exposeerde Fotogroep F8 in haar thuisbasis, café de sport in Melick. Een jubileum, want Fotogroep F8 viert haar 40-jarig bestaan. Reden dus voor een feestje! Tijdens de opening van de expositie vrijdagavond 9 november blikte Frans Grommen terug op de historie van de fotogroep. Aan de hand van een aantal oude foto’s van leden (die er nog steeds waren!) gaf hij een mooi inkijkje in de jaren vanaf de start van de club 1978 tot aan het digitale tijdperk. Twee leden zijn al 40 jaar lid van F8: Huub Heemels en Jan Corstjens. Uiteraard werden beiden door voorzitter Ko Stolp in het zonnetje gezet. Voor zijn tomeloze inzet voor de club werd Jan Cortjens ook benoemd tot erelid van Fotogroep F8.

Op de foto v.l.n.r.: Jan Corstjens, Ko Stolp en Huub Heemels

Het aantal leden van F8 is de afgelopen jaren weer gegroeid tot 18 leden. Alle leden deden mee aan de expositie, waarbij ieder lid 5 foto’s exposeerde. Het geheel was een zeer afwisselende expositie, met fraaie beelden in alle genres: natuur/landschap, macro, abstract, straat. architectuur, portret,etc. Mooi is dat de club niet alleen gegroeid is in aantal leden, maar ook de kwaliteit van de foto’s laten een opgaande lijn zien. Nieuw bloed geeft ook weer nieuwe impulsen, waarmee je elkaar kunt inspireren!

Het voert te ver om het werk van alle fotografen te beschrijven in deze terugblik. Mijn persoonlijke favorieten van deze expositie zijn de foto van een kapperszaak van Martin de Bock (sfeervolle opname van bijzonder interieur en de kapper maakt contact maar blijft gelukkig toch spontaan) , de foto van de muziekband van Paul Vostermans (de poses zijn fenomenaal en de groothoekopname benadrukt dit) en de foto van de turnmeisjes in de lucht van Har Stammen (precies ’t goede moment in de lucht en de handen onderaan maken dit beeld tot een verhaal). Maar vraag iemand anders en je krijgt een andere keuze, want er was nog veel meer mooi fotowerk!

Mary van Rossenberg

 

 

Bron: VIA Limburg / Roermond e.o. d.d. 7 november 2018