Expositie in het Limburgs museum Venlo  van 21-12-2018 t/m 2-6-2019

Sociaal-documentair fotograaf Annie van Gemert (Vught, 1958) portretteerde tussen 2015 en 2018 een groot aantal jonge en oudere generaties boeren en tuinders in Limburg, mét hun tradities en innovaties. Ze wil hiermee een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming van deze leveranciers van ons dagelijks brood. 
Van Gemert’s foto’s tonen bloeiende agrarische ondernemingen, groot en innovatief - maar ook traditionelere boerenbedrijven die moeten vechten voor hun bestaan.   De foto’s tonen portretten van boeren en families en diversiteit aan oogsten en de verzorging van dieren op de boerderij. Zoals  schapen, geiten, koeien en varkens.  Foto’s in de context van de landschappelijke omgeving.

Annie van Gemert ( 1958, Vught) werkt aan langdurige documentaire fotoprojecten. Haar interesse richt zich op werelden die op het punt staan om te verdwijnen of te veranderen. Gedreven door haar nieuwsgierigheid  naar levens  die zich grotendeels  achter gesloten deuren afspelen maakte zij projecten over kloosters, grote gezinnen, en schooluniformen. Voor de fotoserie jongens en meisjes ontving zij in 2010 de 2e prijs bij  World Press photo in de  categorie portretten.

Agrarisch journalist Marc van der Sterren ondersteunde de uitvoerige beeldreportage met een tiental interviews.
       

Fotoboek: Boerenkracht

Bij de expositie verschijnt het boek Boerenkracht – Generaties in beweging met 160 foto’s en tien interviews door agrarisch journalist Marc van der Sterren. De publicatie is vanaf 20 december verkrijgbaar in het museum.

Annie van Gemert kwam terecht bij verschillende generaties boeren. Vader en zoon die in een maatschap samenwerken. De jongere generatie die klaarstaat het bedrijf van de ouders over te nemen. De vijftigers en de zestigers die niet mee kunnen met de vernieuwingen en daar niet meer in investeren. Ze zijn gedwongen om met beperkte middelen en vaak met verouderde machines te werken óf te stoppen met hun bedrijf. De zeventigers en tachtigers die op kleinschalig niveau blijven werken als keuterboeren. Generaties volgen elkaar op, zijn in beweging, of ze nu hun heil zoeken in het vernieuwen van hun bedrijven of vasthouden aan tradities. 
Voor de interviews in dit boek, geschreven door de onafhankelijk agrarisch journalist Marc van der Sterren, zijn tien boeren gekozen uit de fotoreeks. Ieder van hen staat voor een andere richting binnen de agrarische sector. Aan het woord komen jonge en oudere generaties boeren. Zij vertellen over het zware werk om de kost te verdienen, over hun visie op en passie voor het vak, over de band met hun dieren. Ook kritiek op de beperkingen die de overheid boeren anno 2018 oplegt, komt voorbij. Maar vooral zijn het verhalen uit het dagelijks leven van mensen, met wie wij de natuurlijke band in de afgelopen decennia wat verloren lijken te hebben.

Fotoclubs, die interesse hebben in  een lezing over haar documentaire fotografie, kunnen contact opnemen met Annie van Gemert (06 12122704) /   www.annievangemert.com.